Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Conflicte în coaliţie pe majorarea pensiilor. Câţi bani vor primi pensionarii în 2023

Conflicte în coaliţie pe majorarea pensiilor. Câţi bani vor primi pensionarii în 2023

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:30 14 Oct 2022 Modificat la 19:38 14 Oct 2022

Liderii partidelor iau în calcul să crească pensiile în 2 tranșe, una la 1 ianuarie care să acopere rata inflației, restul de până la 10 % în primăvara anului viitor.

"Vorbim despre majorarea pensiilor, care ar putea să aibă loc de la 1 ianuarie 2023 însă, atenție, s-ar putea majora în 2 tranșe pensia pentru pensionarii din țara noastră.

Vorbim despre o majorare de 10%, dar ea să nu fie dată de la 1 ianuarie per sumă totală, ci să fie dată în primă fază 6% mai exact, în raport cu rata inflației, iar undeva la mijlocul primăverii să fie dați și ceilalți 4 % pentru creșterea pensiilor.

Sunt analizate scenarii niște scenarii, nu este o decizie care a fost luată deja.

Mai mult, în cadrul coaliției de guvernare se discută în acest moment mai multe scenarii pentru majorarea pensiilor de anul viitor, pentru majorarea punctului de pensie.

De cealaltă parte, Partidul Național Liberal și-ar dori o majorare cu 11 %, iar UDMR și-ar dori o majorare cu 15 %, însă acestă ultimă variantă are şanse foarte mici pentru că nu ar permite bugetul.

Vom vedea până la urmă care va fi decizia în cadrul coaliției de guvernare, pentru că în perioada următoare ar trebui luată o decizie în ceea ce privește majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023", a transmis Xenia Croitoru, reporter Antena 3 CNN.

Pensionarii pierd bani | Anunţul ASF despre sumele de la pilonul 2: "Randamentul este sub inflaţie"

Deja, unii dintre cei care s-au pensionat anul acesta s-au trezit că au în conturi mai puțini bani decât sumele cu care au contribuit în prima jumătate a acestui an.

Peste 5.800 de români care s-au pensionat şi-au retras banii din Pilonul 2 şi au primit 118 milioane de lei. 

Potrivit ASF, peste 65% dintre ei au avut un profit cuprins între 10% şi 50%. Dar au existat şi situaţii în care unii oameni s-au trezit cu mai puţini bani în cont.

"Acesta este al treilea an în care randamentul fondurilor de pensii este sub inflaţie, în rest a fost peste inflaţie. Pe lângă acest lucru, avem de-a face şi cu o scădere semnificativă a valorii titlurilor de stat.

Marea investiţie a fondurilor de pensii, două treimi din banii noştri, se duc în titluri de stat emise de guvern, iar valoarea lor a scăzut în acest an. 

Prin urmare, aceasta este explicaţia pentru care la acest moment vedem acest recul, dar pe o durată mai lungă de timp, şi dacă lucrurile merge bine, ne aşteptăm ca investiţia în aceste fonduri de pensii să aducă un câştig real şi sustenabil", a declarat Bogdan Glăvan, profesor în Economie, vineri, la Antena 3 CNN.

Informaţii de la ASF

- peste 5.800 de români care s-au pensionat şi-au retras banii din Pilonul 2 -118.000 lei

- peste 65% dintre ei au avut un profit cuprins între 10 şi 50%

- 7,8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii cu 3,75% din venitul brut lunar

- contribuţia ar trebui să crească din 2024 la 4,75%.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole