”Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice”.
”Ca țară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli.
De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor.
Ordinea internațională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forței, este singura bază pe care poate fi construită o regiune pașnică și prosperă, în interesul tuturor”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, șeful statului a punctat că pentru Republica Moldova este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor.
”Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale.
Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită - una constructivă și durabilă”.”Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor.
Acestea sunt principiile în care țara mea crede cu fermitate. În același fel, într-o regiune plină de nesiguranță și instabilitate în care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relațiile dintre ele și susțin o ordine regională.
Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional”.
Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor.
Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale. Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită – una constructivă și durabilă”, a conchis Maia Sandu.
Partidul Socialiștilor din R.Moldova și-a exprimat nedumerirea față de participarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, ”la un eveniment anti-rus întitulat ”Platforma Crimeea”
„Șeful statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova și supune riscului toate înțelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei la Chișinău a șefului-adjunct al Administrației președintelui rus, Dmitri Kozak…
Decizia iresponsabilă a Maiei Sandu de a participa la Platforma Crimeea poate afecta cetățenii Republicii Moldova – producătorii agricoli care exportă produsele noastre pe piața rusă, migranții moldoveni care muncesc în Rusia, fiecare familie care consumă gaze naturale rusești.
Acest pas va avea un efect negativ asupra procesului de soluționare transnistreană, lucru ce poate provoca o agravare a situației în zona de conflict”, mai acuză partidul lui Dodon.