"Se vor îmbunătăți relațiile cu Rusia? Cu greu. Pe de o parte, ea (Sandu) a subliniat întotdeauna înainte de alegeri că vrea să atragă alegători pro-ruși. Pe de altă parte, ea a urmat o politică de apropiere cu NATO și Europa , dar nu cu Rusia", a spus Kalaşnikov, conform TASS.
Potrivit lui Kalaşnikov, Chișinăul va continua să își urmeze politica pro-europeană, cu toate consecințele posibile pentru aceasta.
El a menționat că „ar trebui să ne așteptăm, printre altele, la provocări împotriva Transnistriei, care s-a dovedit a fi blocată între două țări ostile - Ucraina și Moldova”. "Provocările în care, din păcate, Rusia poate fi târâtă, sunt inevitabile acolo, deoarece peste 200.000 de oameni sunt cetățeni ruși", a subliniat acesta.
"Declaraţiile conciliante ale PAS (partidul condus de Maia Sandu) faţă de Rusia înaintea alegerilor se vor transforma în pro-Europa şi pro-NATO şi o revenire la scenariul utilizării forţei împotriva Transnistriei, iar ulterior o posibilă unire cu România", a mai spus Kalaşnikov.
"Este tocmai ceea ce nu acceptă populaţia vorbitoare de limbă rusă şi găgăuză" din Republica Moldova, a continuat acesta.
"Politica rusă faţă de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă. În special, vom consolida factorul transnistrean", a declarat oficialul rus în interviul pentru Interfax.
Parlamentarul a subliniat că Partidul de Acțiune și Solidaritate a obținut voturi „datorită aceluiași truc pe care l-au făcut data trecută, folosind secțiile de votare din străinătate și aducând oameni acolo, în ciuda pandemiei”.
În general, Leonid Kalaşnikov a descris victoria partidului ca fiind previzibilă, având în vedere succesul recent al lui Sandu la alegerile prezidențiale.
"A câștigat puterea deplină și acum trebuie să fie pe deplin responsabilă. A obținut toate acestea cinstit sau nu", a conchis el.
PAS, formațiunea care o susține pe Maia Sandu, a obținut 52,53% din voturi la alegerile parlamentare de duminică și va putea forma guvernul independent.
Partidul este urmat de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care a obținut 27,36% din voturi.
Partidul Șor, care a obținut 5,78% din voturi a trecut, de asemenea, pragul pentru a câștiga locuri în parlament. Rezultatele votului trebuie confirmate de Curtea Constituțională a țării.