Antena 3 CNN Externe Maia Sandu primește amenințări din Moscova, după ce comuniștii au pierdut controlul în Republica Moldova

Maia Sandu primește amenințări din Moscova, după ce comuniștii au pierdut controlul în Republica Moldova

Alexandru Negrici
1 minut de citit Publicat la 22:36 12 Iul 2021 Modificat la 22:45 12 Iul 2021

"Se vor îmbunătăți relațiile cu Rusia? Cu greu. Pe de o parte, ea (Sandu) a subliniat întotdeauna înainte de alegeri că vrea să atragă alegători pro-ruși. Pe de altă parte, ea a urmat o politică de apropiere cu NATO și Europa , dar nu cu Rusia", a spus Kalaşnikov, conform TASS.

Potrivit lui Kalaşnikov, Chișinăul va continua să își urmeze politica pro-europeană, cu toate consecințele posibile pentru aceasta.

El a menționat că „ar trebui să ne așteptăm, printre altele, la provocări împotriva Transnistriei, care s-a dovedit a fi blocată între două țări ostile - Ucraina și Moldova”. "Provocările în care, din păcate, Rusia poate fi târâtă, sunt inevitabile acolo, deoarece peste 200.000 de oameni sunt cetățeni ruși", a subliniat acesta.

"Declaraţiile conciliante ale PAS (partidul condus de Maia Sandu) faţă de Rusia înaintea alegerilor se vor transforma în pro-Europa şi pro-NATO şi o revenire la scenariul utilizării forţei împotriva Transnistriei, iar ulterior o posibilă unire cu România", a mai spus Kalaşnikov.

"Este tocmai ceea ce nu acceptă populaţia vorbitoare de limbă rusă şi găgăuză" din Republica Moldova, a continuat acesta.

"Politica rusă faţă de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă. În special, vom consolida factorul transnistrean", a declarat oficialul rus în interviul pentru Interfax.

Parlamentarul a subliniat că Partidul de Acțiune și Solidaritate a obținut voturi „datorită aceluiași truc pe care l-au făcut data trecută, folosind secțiile de votare din străinătate și aducând oameni acolo, în ciuda pandemiei”.

În general, Leonid Kalaşnikov a descris victoria partidului ca fiind previzibilă, având în vedere succesul recent al lui Sandu la alegerile prezidențiale.

"A câștigat puterea deplină și acum trebuie să fie pe deplin responsabilă. A obținut toate acestea cinstit sau nu", a conchis el.

PAS, formațiunea care o susține pe Maia Sandu, a obținut 52,53% din voturi la alegerile parlamentare de duminică și va putea forma guvernul independent.

Partidul este urmat de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care a obținut 27,36% din voturi.

Partidul Șor, care a obținut 5,78% din voturi a trecut, de asemenea, pragul pentru a câștiga locuri în parlament. Rezultatele votului trebuie confirmate de Curtea Constituțională a țării.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole