Antena 3 CNN Actualitate Justiție Mai puţini bani pentru bugetari. Ce a decis ICCJ cu privire la indemnizația de hrană de la stat

Mai puţini bani pentru bugetari. Ce a decis ICCJ cu privire la indemnizația de hrană de la stat

de Claudia Popovici    |   

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, că indemnizația de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizației de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcționarilor publici, notează Agerpres. 

Instanța supremă a admis un recurs în interesul legii formulat de Curtea de Apel Braşov

„Indemnizaţia de hrană reglementată de art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu intră în baza de calcul al indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 septembrie 2024”, se arată în soluția Înaltei Curți.

Decizia a venit după ce Curtea de Apel Braşov a solicitat ICCJ să se pronunţe asupra acestei situaţii care a generat interpretări contradictorii în instanțele din România, inclusiv la nivelul secţiilor civile şi de contencios administrativ ale Curţii de Apel Braşov.

„Dacă, în interpretarea şi aplicarea art.150 din Codul muncii, art.7 din HG nr.250/1992, art.22 din OG nr.6/2007, art.23 din OG nr. 10/2008 - indemnizaţia de hrană, reglementată de art.18 din Legea nr. 153/2017, intră în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici".

Cât este indemnizația de hrană

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent.

Conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cuantumul lunar al indemnizației de hrană este de 346 de lei brut, din care se reţin contribuţiile la stat (45 %), rezultând suma netă de 190 lei/lună întreagă lucrată.

Banii din indemnizația de hrană sunt pierduți în concediul de odihnă

Punctul de vedere al Colegiului de conducere al Curţii Braşov a fost în sensul că indemnizaţia de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcţionarilor publici. Ca urmare, a sesizat ICCJ cu recursul în interesul legii pentru clarificarea problemei de drept.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile