Antena 3 CNN Externe Mai multe țări îl recunosc pe Edmundo Gonzalez drept câștigător al alegerilor prezidențiale din Venezuela

Mai multe țări îl recunosc pe Edmundo Gonzalez drept câștigător al alegerilor prezidențiale din Venezuela

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ecuador, Panama, Uruguay şi Costa Rica au recunoscut alături de Statele Unite, Peru şi Argentina că alegerile prezidenţiale din Venezuela au fost câştigate de liderul opoziţiei, fostul diplomat Edmundo Gonzalez, transmite sâmbătă dpa, citat de Agerpres.

Oficial, preşedintele în exerciţiu Nicolas Maduro a fost reales duminica trecută, dar au apărut numeroase acuzaţii de fraude extinse la scrutin. Autoritatea electorală de la Caracas nu a publicat încă rezultatele defalcate pe circumscripţii electorale.

Opoziţia venezueleană a acuzat guvernul de falsificarea alegerilor şi a proclamat victoria lui Gonzalez. Grupurile de opoziţie au arătat că numărători ale voturilor din peste 80% din circumscripţii arată că acesta a obţinut 67%, iar Maduro doar 30%.

Preşedinţia ecuadoriană a explicat că guvernul de la Quito îl recunoaşte pe Gonzalez drept „învingător legitim” având în vedere „falsificarea evidentă a rezultatelor alegerilor” din Venezuela.

Multe guverne străine au refuzat să recunoască şi realegerea lui Maduro din 2018, când preşedintele de atunci al parlamentului venezuelean, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar al republicii şi a fost recunoscut de SUA, Germania şi alte ţări.

El nu a reuşit însă să se impună în Venezuela, în primul rând din cauză că armata l-a susţinut pe Maduro.

Acum, militarii şi-au declarat din nou loialitatea faţă de politicianul socialist care conduce ţara din 2013.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile