Antena 3 CNN Externe "Mai bine o presă proastă, decât un necrolog bun." Netanyahu vrea să rămână la putere cât timp poate duce Israelul spre un viitor sigur

"Mai bine o presă proastă, decât un necrolog bun." Netanyahu vrea să rămână la putere cât timp poate duce Israelul spre un viitor sigur

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Benjamin Netanyahu promite să facă tot posibilul pentru a rămâne la putere, atâta vreme cât consideră că poate duce țara spre un viitor sigur, relatează Times of Israel, care citează în acest sens un interviu acordat de premierul israelian publicației Time.

Netanyahu, care nu și-a asumat în mod direct responsabilitatea pentru atacul Hamas din 7 octombrie 2023, a fost întrebat de Time cum comentează rămânerea în funcție a unui lider ce a avut pe parcursul mandatului unele dintre cele mai grave eșecuri de securitate din istoria țării.

"Depinde ce face. Este capabil să conducă țara în război? O poate conduce la victorie? Poate asigura faptul că situația postbelică va fi una de pace și securitate? Dacă răspunsul este da, ar trebui să rămână la putere", a răspuns el.

"În orice caz, decizia e în mâinile oamenilor", a conchis el.

Aflat sub critici intense din partea opoziției politice interne și a rudelor ostaticilor deținuți, încă, de gruparea Hamas, șeful guvernului israelian a spus că va încerca să rămână în funcție atâta timp cât consideră că poate ajuta Israelul "să se îndrepte către un viitor de securitate durabilă și prosperitate".

El a adăugat că preferă "mai degrabă o presă proastă, decât un necrolog bun", cu referire la protestele de stradă și la apelurile la demisia sa, care au fost aproape zilnice în ultima perioadă.

Time l-a mai întrebat pe șeful guvernului israelian dacă ar prezenta scuze pentru faptul că evenimentele de la 7 octombrie.

"Scuze? Bineînțeles. Îmi pare rău, la modul profund, că s-a întâmplat așa ceva. Întotdeauna te uiți în urmă și te întrebi: oare am fi putut face astfel încât să prevenim acest lucru?", a răspuns el.

Israelul, sub tensiunea unor posibile lovituri de răzbunare din partea Iranului și a grupării Hezbollah

Israelul așteaptă în aceste zile să vadă cum se vor materializa amenințările formulate de Iran și de gruparea pro-iraniană Hezbollah, după uciderea lui Ismail Haniyeh și a lui Fuad Shukr.

În vreme ce eliminarea lui Shukr într-un raid aerian la Beirut a fost asumată de Israel drept pedeapsă pentru atacul Hezbollah de la Majdal Shams, soldat cu 12 morți, statul evreu nu a comentat în niciun fel uciderea liderului Hamas, într-o explozie produsă la Teheran.

Reuniunea de miercuri a miniștrilor de Externe din cele 57 de state membre ale Organizației Cooperării Islamice a adoptat o declarație care consideră Israelul "pe deplin responsabil" pentru "uciderea odioasă" a lui Haniyeh.

Ali Bagheri, ministrul iranian de Externe, a spus, joi, că statul evreu a comis o "greșeală strategică" costisitoare prin uciderea liderului Hamas.

El a acuzat Israelul că "dorește să extindă războiul în alte state", dar a estimat că această țară nu este în măsură să lupte împotriva Iranului.

Presa israeliană și cea occidentală au publicat, miercuri, informația conform căreia Teheranul ar fi pe cale să-și reevalueze duritatea unui eventual răspuns armat, promis drept represalii pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, după ce au apărut indicii că bomba care l-a omorât pe liderul Hamas ar fi fost plasată de iranieni recrutați de Mossad.

În același timp, există suspiciunea că gruparea Hezbollah va lansa un atac în Israel în mod independent de sponsorul său de la Teheran.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile