Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Măgurele Science Park, proiectul de 61 de milioane de euro care va fi construit lângă București

Măgurele Science Park, proiectul de 61 de milioane de euro care va fi construit lângă București

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 10:25 08 Sep 2022 Modificat la 10:45 08 Sep 2022

Obiectivele Măgurele Science Park sunt cercetarea și inovarea - marile atuuri ale României insuficient valorificate.  

”Proiectul parcului științific și Tehnologic de la Măgurele este un proiect unic în România, nu mai există nicio infrastructură asemănătoare în România și nici în regiunea noastră. 

Acum câțiva ani, odată cu demararea proiectului strategic în exercițiul financiar 2007-2013 și ulterior 2014-2020 al laserului de la Institutul Național de Fizică a Pământului, ne-am gândit, împreună cu primăria orașului Măgurele, să potențăm întreaga zonă.  

Dincolo de importanța proiectului nu aș vrea să uităm că platforma de la Măgurele înseamnă mult mai mult. Avem acolo nouă institute de cercetare care își desfășoară activitatea și au rezultate palpabile, avem Facultatea de Fizică a Universității București și alte zeci de infrastructuri de cercetare care s-au dezvoltat în zona.  

Din acest motiv am ales zona Măgurele și cu sprijinul domnului primar care ne-a pus la dispoziție un teren generos în proximitatea laserului, am demarat pregătirea acestei ambițioase infrastructuri de inovare, de transfer tehnologic și totul a fost susținut din sursele financiare ale Consiliului Județean”, a explicat Mihaela Toader. 

Proiect de 61 de milioane de euro

”Demersurile noastre s-au concentrat pe aducerea mediului de afaceri către platforma de la Măgurele. Organizăm săptămânal întâlniri între mediul de afaceri, membrii comunității noastre și resursele de cercetare din platformă, resursele educaționale din zonă. 

Noi suntem pregătiți, de îndată ce vom primi acordul de la Ministerul investițiilor să demarăm procedura de achiziție publică pentru execuție. Execuția efectivă va dura aproximativ 36 de luni, iar valoarea totală a proiectului, inclusiv partea de dezvoltare a infrastructurii din jur, pentru că este nevoie acolo să refacem drumurile de acces astfel încât să existe un acces facil, este de 61 de milioane de euro.  

Este un proiect foarte mare și ne dorim să găsim un consorțiu care să își asume pe de o parte construcția, dar și operarea pe baza unui plan de afaceri pe care noi îl punem la dispoziție și care acum este în curs de actualizare astfel încât să aibă toate datele financiare și să fie un proiect care, măcar după 10 ani, să poată sta pe picioarele lui din punct de vedere financiar”, a mai declarat administratorul public al Consiliul Județean Ilfov. 

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole