Antena 3 CNN Actualitate Razie ANPC în Piața Unirii din București. Mai multe patiserii și magazine au fost închise și amendate

Razie ANPC în Piața Unirii din București. Mai multe patiserii și magazine au fost închise și amendate

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 20:15 27 Ian 2023 Modificat la 20:15 27 Ian 2023

În perioada 25-26 ianuarie, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat ample acțiuni de control la operatorii economici care desfășoară activități commerciale, în domeniul produselor alimentare sau de alimentație publică, în zona Pieții Unirii, din sectorul 3 al Capitalei, scrie Mediafax.

În urma verificărilor, 20 de operatori economici au fost sancționați cu amenzi contravenționale, în valoare de 188.000 lei, cu patru avertismente, cu oprirea definitivă de la comercializare sau utilizare în vederea preparării a peste 400 kg de produse alimentare neconforme și cu oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru șapte operatori economici (șase unități și trei vitrine frigorifice din ultima).

Citeşte şi: ANPC impune noi reguli pentru restaurante. Toți patronii sunt obligați să facă asta din 15 martie

Principalele deficiențe constatate de comisarii CPCMB au fost „folosirea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare și fără menționarea datei limită de consum, prezența insectelor vii în unitate, nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice, schimbarea stării termice inițiale a produselor alimentare, comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depașită, utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale și cu grad avansat de uzură și a bureților de sârmă, nerespectarea condițiilor de depozitare menționate de producător, folosirea unor agregate frigorifice neigenizate corespunzător cu lichide scurse, și rugină, cu depuneri de gheață, cu tăvile deteriorate, cu fisuri și rupturi, depozitare produselor direct pe paviment, colectarea rezidurilor in recipiente neacoperite, folosirea unor hote cu acumulare cantitativă de praf și grăsime la nivelul tubulaturii, lipsa menționării, în lista meniu, a faptului că ingredientul prezentat era de fapt un înlocuitor pe bază de grăsimi vegetale, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor la masa caldă, depozitarea produselor la temperatura mediului ambiant, folosirea unor cântare fără verificare metrologică, lipsa autorizației de funcționare, comercializarea unor produse a căror proveniența nu aputut fi stabilită, utilizarea unei mese de lucru cu rugină, acumulări de praf, grăsime si rupturi, folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice și ambalaje, utilizarea, la bar, de paie din material plastic neambalate individual, diferențe de gramaj între produsele de patiserie, existența pavimentului cu plăci de gresie sparte/fisurate și cu tavan cu pete de grăsime și impurități, lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire și reutilizarea ambalajelor din material plastic.”

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole