Antena 3 CNN Externe MAE Moldova condamnă declarațiile lui Nikolai Patrușev, despre viitorul ţării: O ingerinţă inadmisibilă

MAE Moldova condamnă declarațiile lui Nikolai Patrușev, despre viitorul ţării: O ingerinţă inadmisibilă

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:18 14 Ian 2025 Modificat la 21:18 14 Ian 2025

Ministerul de Externe de la Chișinău a catalogat, marţi, o „ingerinţă inadmisibilă" declaraţiile lui Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, care afirmat că „din cauza politicii anti-ruseşti Republica Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe”. 

„R. Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. R. Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, subliniază reprezentanții Ministerului de Externe într-un comunicat, subliniind că „astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii”, potrivit publicaţiei Zdg. 

Reacția MAE vine după ce consilierul prezidențial Nikolai Patrușev, a declarat, într-un interviu, că „politica anti-rusească a Republicii Moldova poate duce la dispariția sa”.

„Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chişinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe. În această situaţie, ne putem uita la exemplul Ucrainei, unde neo-nazismul şi rusofobia au dus ţara la colaps, şi asta cu mult înainte de operaţiunea militară specială”, a spus Nikolai Patruşev, într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda.

UE „și-a pierdut dreptul de a vorbi” în numele României

Consilierul lui Vladimir Putin susține, în interviul său, că România se află printre țările „interesate de a lua o poziție echilibrată faţă de Rusia”.

„Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia”, a declarat reprezentantul liderului de la Kremlin.

„Este deosebit de îngrijorător faptul că aplicarea violentă a ideologiei neo-naziste şi rusofobia incendiară distrug oraşele cândva prospere ale Ucrainei, inclusiv Harkov, Odesa, Mîkolaiv şi Dnipropetrovsk. Este posibil ca Ucraina să nu mai existe deloc în acest an”, a mai spus el.

Cine este Nikolai Patruşev

Nikolai Patruşev este un fost ofiţer de informaţii și, până anul trecut, a ocupat funcţia de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, funcţie pe care o deţinea din 2008.

Considerat un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, chiar mai radical decât actualul lider de la Kremlin, Patruşev a fost anterior director al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din 1999 până în 2008. El a jucat un rol esenţial în deciziile de anexare a Crimeei în 2014 şi de invadare a Ucrainei în 2022.

După anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă în 2014, Patruşev a fost inclus pe listele de sancţiuni ale Uniunii Europene şi ale Regatului Unit, iar din 2018, şi Statele Unite i-au impus sancţiuni. Când Putin şi-a preluat al cincilea mandat anul trecut, Patruşev a fost propus pentru funcţia de consilier prezidenţial responsabil cu construcţiile navale.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole