Antena 3 CNN Actualitate MAE le cere românilor din Liban să plece cât de repede pot. Alertă de călătorie: Evitați orice deplasare

MAE le cere românilor din Liban să plece cât de repede pot. Alertă de călătorie: Evitați orice deplasare

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 12:13 01 Oct 2024 Modificat la 12:13 01 Oct 2024

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis marți o avertizare de călătorie pentru românii care vor să călătorească sau se află pe teritoriul Libanului. „Evitați orice călătorie”, a transmis MAE.

„Alertă de călătorie. Nivelul 8 din 9: EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE

În contextul celor mai recente evoluţii ale situaţiei de securitate din Republica Libaneză, MAE reamintește cetățenilor români existența riscurilor majore de securitate pentru integritatea cetățenilor, cauzate de impredictibilitatea escaladării, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare.

MAE recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile.

Totodată, MAE recomandă cu fermitate cetățenilor români care se află în Republica Libaneză să își înregistreze prezența la Ambasada României la Beirut.

Datele de contact ale misiunii diplomatice sunt: 
Adresa: Rue du Palais Présidentiel, Baabda, B.P. 40227.

Website: http://beirut.mae.ro/ E-mail: beirut@mae.ro

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: +961 5 924 849 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact şi Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență, precum și linia telefonică de urgență a Ambasadei României la Beirut: +961 76 775 503”, a transmis MAE într-o postare făcută pe Facebook.

Israelul a început o ofensivă terestră în Liban

Rachetele Hezbollah țintesc marți dimineață Israelul în urma incursiunii militare  care a început în timpul nopții în Liban. Au fost lansate mai multe lovituri aeriene în sudul Beirutului, iar armata libaneză s-a retras și și-a "repoziţionat" trupele la aproximativ 5 kilometri de graniţa cu Israelul. Hezbollah a răspuns cu rachete trase din sudul Libanului spre nordul Israelului, zonă în care noaptea trecută au răsunat alertele aeriene. Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că și-a dat acordul pentru "următoarea fază" a războiului împotriva Hezbollah, dar a precizat că nu va exista nicio ocupație pe termen lung. La rândul său, un oficial american a confirmat cu puţin timp înainte de atac că Israelul a notificat Statele Unite că are de gând să lanseze o incursiune limitată în Liban.

Premierul Libanului afirmă că țara sa se confruntă cu „una dintre cele mai periculoase faze din istoria sa”, îndemnând Organizația Națiunilor Unite să ofere ajutor pentru un milion de persoane strămutate de loviturile aeriene israeliene.

„Aproximativ un milion dintre oamenii noștri au fost strămutați din cauza războiului devastator pe care Israelul îl poartă împotriva Libanului”, a declarat Najib Mikati, citat de Agenția Națională de Știri.

„Solicităm de urgență mai mult ajutor pentru a ne consolida eforturile actuale de a oferi sprijin de bază civililor strămutați”, a declarat el în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții ONU.

Cel puțin 13 oameni au murit și alți zeci au fost răniți după un bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza, care a avut loc în timpul nopții, au declarat oficialii din domeniul sănătății pentru CNN.

Au fost cel puțin două atacuri israeliene asupra taberei de refugiați Nuseirat, potrivit oficialilor de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa și Spitalul Al-Awda din enclavă.

CNN a contactat armata israeliană pentru comentarii.

Informațiile vin după ce Apărarea Civilă din Gaza a declarat că o lovitură israeliană a ucis cel puțin șapte persoane la o școală unde se adăpostesc palestinieni strămuți în nordul Gazei.

"Timp de zeci de ani, rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU au cerut statului Liban să se asigure că teritoriul său este liber de grupuri armate neguvernamentale Rezoluția 1701 din 2006 a Consiliului de Securitate convenită de Israel și Liban prevede că nu există forțe armate, bunuri sau mijloace. arme care nu aparțin Guvernului Libanului sau UNIFIL din sudul Libanului. La 18 ani de la adoptarea rezoluției 1701: Hezbollah este cea mai mare armată neguvernamentală din lume, iar sudul Libanului este inundat de teroriști și arme Hezbollah.

Dacă statul Liban și lumea nu pot ține Hezbollah departe de granița noastră, nu avem de ales decât să o facem noi înșine.

Vreau să clarific: războiul nostru este cu Hezbollah, nu cu cetățenii Libanului.  Nu vrem să facem rău cetățenilor libanezi și luăm măsuri pentru a preveni acest lucru. Nu vom permite ca ziua de 7 octombrie să se repete la niciuna dintre granițele noastre. Vom continua să facem tot ce este necesar pentru ca cetățenii Israelului să se poată întoarce la casele lor în siguranță și pace", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) .

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole