Antena 3 CNN Externe Președintele Franței şi-a schimbat telefonul după ce a fost vizat de programul de spionaj Pegasus

Președintele Franței şi-a schimbat telefonul după ce a fost vizat de programul de spionaj Pegasus

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 13:10 23 Iul 2021 Modificat la 13:10 23 Iul 2021

Pentru moment, nu există vreo confirmare că telefonul lui Emmanuel Macron ar fi fost într-adevăr piratat, fiind “doar o măsură de securitate suplimentară”.

La două zile după dezvăluirile consorţiului media Forbidden Stories, potrivit căruia o agenţie de informaţii marocană a pus sub urmărire în 2019 telefonul președintelui, împreună cu cele ale altor câţiva membri ai guvernului francez, cu ajutorul programului spyware, postul de televiziune France Info a comunicat că unul din numerele de telefon mobil al şefului statului a fost schimbat.

De altfel, purtătorul de cuvânt al executivului francez, Gabriel Attal, a indicat că “se fac verificări”, iar “un anumit număr de protocoale de securitate au fost reajustate”.

Palatul Elysee a precizat anterior că Emmanuel Macron se foloseşte de mai multe telefoane mobile şi schimbă periodic terminalele.

Organizaţiile pentru integritate Forbidden Stories şi Amnesty International au consultat o listă cu 50.000 de numere de telefon care ar fi fost selectate pentru a fi monitorizate de servicii secrete cu ajutorul sistemului software Pegasus, produs de o firmă israeliană.

Nu este clar dacă preşedintele Franţei şi ceilalţi oficiali au fost într-adevăr monitorizaţi.

"Dacă aceste lucruri într-adevăr s-au întâmplat, în mod evident, este foarte grav. Trebuie făcută în totalitate lumină în privinţa acestor dezvăluiri", a reacţionat marţi seară Preşedinţia Franţei.

Administraţia de la Paris a anunţat iniţierea unei anchete în acest caz.

O anchetă publicată de 17 media internaționale, printre care Le Monde, The Guardian sau The Washington Post, pornește de la o listă obținută de organizațiile Forbidden Stories și Amnesty International și care include 50.000 de numele de telefon pe care clienții NSO le-au selecționat din 2016 în vederea unei potențiale supravegheri.

Lista include cel puțin 180 de ziariști ( inclusiv reporteri, redactori și editori de la Financial Times, CNN, New York Times, France 24, The Economist, Associated Press și Reuters) , 600 de politicieni, 85 de militanți pentru drepturile omului sau 65 de directori de companii, potrivit analizei citate. Numeroase contacte sunt din Maroc, Arabia Saudită sau Mexic.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole