Antena 3 CNN Externe Macron acceptă demisia premierului francez Gabriel Attal, dar nu are un succesor clar la orizont

Macron acceptă demisia premierului francez Gabriel Attal, dar nu are un succesor clar la orizont

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 20:13 16 Iul 2024 Modificat la 15:52 24 Iul 2024

Președintele francez Emmanuel Macron a acceptat demisia premierului Gabriel Attal și a guvernului său, dar i-a cerut să rămână în funcție pentru a acționa ca un interimar până la numirea unui nou cabinet, notează CNN.

Attal s-a oferit să demisioneze săptămâna trecută, după ce alianța centristă Ensemble a lui Macron a fost învinsă în turul al doilea al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, însă președintele a refuzat, cerându-i să rămână în funcție pentru o perioadă scurtă, pentru a menține stabilitatea.

Opt zile mai târziu, Macron a acceptat demisia lui Attal după o întâlnire la Elysee, la Paris, dar i-a cerut din nou să rămână în funcție până la formarea unui nou guvern, ceea ce înseamnă că Franța rămâne într-un liman politic, fără a avea un succesor clar în vedere.

„Pentru ca această perioadă să se încheie cât mai repede posibil, depinde de forțele republicane să lucreze împreună pentru a construi unitatea în jurul proiectelor și acțiunilor în serviciul poporului francez”, a declarat Elysee într-o declarație.

Constituția franceză stipulează că președintele numește un nou prim-ministru, dar nu detaliază cum și nici termenul în care trebuie să facă acest lucru.

Până la numirea unui nou guvern, este instituit un guvern interimar, capabil să răspundă situațiilor de urgență, dar care nu este împuternicit să promulge nicio reformă legislativă.

Separat, parlamentarii francezi se vor reuni joi pentru a alege președintele Adunării Naționale, în două voturi care necesită o majoritate a celor 577 de locuri ale organismului. Dacă în urma primelor două voturi nu se alege pe nimeni, candidatul cu cel mai mare sprijin din partea parlamentului va fi selectat în cadrul unui al treilea vot.

În urma demisiei lor, Attal și colegii săi miniștri care sunt parlamentari vor putea vota la alegerea președintelui Adunării Naționale, ceea ce ar putea oferi voturi cheie în organismul divizat.

Președintele Adunării deține o funcție comparabilă cu cea de președinte al Camerei Reprezentanților, organizând agenda legislativă și conducând numirea unor comisii-cheie.

Nu există un succesor

În timp ce demisia lui Attal deschide calea pentru ca Macron să numească un succesor, nu există niciun candidat evident pentru a-l înlocui. Adunarea Națională nou aleasă pare să fie blocată, după ce al doilea tur de scrutin a dus la un parlament fără majoritate.

Deși alegerile au fost neconcludente, ele au fost prezentate ca o victorie a mainstream-ului francez și ca o măsură a dorinței covârșitoare a alegătorilor de a împiedica extrema dreaptă să ajungă la putere.

Partidul Adunarea Națională (RN) al lui Marine Le Pen a preluat un avans important în primul tur, stârnind temeri că Franța ar putea fi pe punctul de a alege primul său guvern de extremă dreaptă de la regimul colaboraționist Vichy din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Însă, după o săptămână de negocieri politice în care peste 200 de candidați de centru și de stânga s-au retras pentru a evita împărțirea voturilor, RN a coborât pe locul al treilea în al doilea tur. Într-un rezultat șocant, alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) a obținut cele mai multe locuri din toate blocurile.

Se obișnuiește ca președintele francez să numească un prim-ministru din cel mai mare grup parlamentar. Dar încă nu este clar din partea cărui partid va fi acesta.

Alianța alcătuită în grabă, care s-a format la doar câteva zile după ce Macron a convocat alegerile luna trecută, cuprinde mai multe partide care se află pe un teren ideologic vast, de la partidul de stânga dură France Unbowed la Partidul Socialist și Place Publique, mai moderate.

Cu toate acestea, la mai mult de o săptămână de la vot, alianța nu a prezentat încă un candidat pentru funcția de prim-ministru, ceea ce reprezintă un semn potențial al diviziunilor din cadrul acestei coaliții vaste și potențial fracturate.

France Unbowed a câștigat cele mai multe locuri dintre toate partidele din cadrul NFP și, prin urmare, ar fi fost de așteptat să fie chemat să propună un candidat pentru a-i succeda lui Attal. Dar aliații lui Macron au declarat în repetate rânduri că nu vor lucra cu liderul său, focosul populist Jean-Luc Mélenchon, afirmând că partidul său este la fel de extremist - și, prin urmare, inapt pentru guvernare - ca RN.

Chiar dacă Macron numește un prim-ministru din NFP, partidul va trebui să intre într-o altă coaliție - probabil cu Ensemble - pentru a putea adopta legi.

O altă opțiune este un guvern „tehnocratic”. Macron nu este obligat din punct de vedere constituțional să numească un prim-ministru din cel mai mare bloc și, prin urmare, ar putea apela la un candidat din afara politicii principale pentru a gestiona problemele de zi cu zi. Italia a recurs la această opțiune atunci când l-a numit pe Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, pentru a-și conduce guvernul.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole