Antena 3 CNN Life Sănătate Vino la M Hospital pentru screening de cancer de col uterin! Depistarea precoce îți poate salva viața

Vino la M Hospital pentru screening de cancer de col uterin! Depistarea precoce îți poate salva viața

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 08:00 31 Ian 2022 Modificat la 09:43 31 Ian 2022

Din nefericire, România ocupă un nedorit loc unu în Uniunea Europeană, la rata mortalității prin cancerul de col uterin: anual, circa 2000 de românce sunt răpuse de această boală.

În România, în fiecare an, sunt diagnosticate peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin. Aproximativ 50% dintre ele sunt depistate când boala a ajuns deja într-un stadiu avansat

Testul Babeș-Papanicolau, decisiv

“Boala debutează cu leziuni precanceroase și are o evoluție lentă, fiind necesară o perioadă lungă de timp până la apariția cancerului invaziv. Din acest motiv testele de screening sunt foarte importante deoarece permit diagnosticarea înainte ca boala în sine să se declanșeze. Majoritatea tipurilor de cancer uterin sunt depistate la femeile care nu își fac, periodic, testul Babeș-Papanicolau și un control anual.

În România, din păcate, femeile nu vin la medic decât atunci când au probleme, ceea ce înseamnă că boala este, în majoritatea cazurilor, deja declanșată. Nu prea există educația asta a prevenției. În mod normal, după vârsta de 21 de ani, sau după începerea vieții sexuale, testul Babeș-Papanicolau trebuie făcut o dată pe an, iar după vârsta de 30 ani se recomandă, o dată la trei ani, testul Babeș-Papanicolau și testul HPV.

Recomandarea modalității de screening pentru cancerul de col uterin variază în funcție de grupa de risc în care pacienta este încadrată. Pacientele încadrate în grupa de risc moderat (asimptomatice, imunocompetente, citologie normală anterioară) și pacientele încadrate în grupa de risc crescut (istoric de imunosupresie, istoric de leziuni cervicale sau expunere in utero la dietilstilbestrol) vor beneficia, în urma testării prin citologie exfoliativă cervicală Babeș-Papanicolau, testare HPV sau co-testare, de tratament individualizat.

Fiecare pacientă trebuie să beneficieze de tratament individualizat, în funcție de factorii de risc prezenți. Cancerul de col uterin este important să fie depistat precoce, pentru a se obține un răspuns bun la tratament. Cu cât boala este mai avansată, cu atât sfera terapeutică este mai redusă și, implicit, și rezultatele. Screeningul poate salva vieți, prin depistarea precoce a bolii”, explică dr. Cătălin Coroleucă, medic specialist ginecolog la M Hospital ( 021/9136).

Simptomele cancerului de col uterin

„Din nefericire, simptomele cancerului de col uterin își fac simțită prezența abia atunci când boala devina invazivă și începe să se răspândească și în țesuturi din apropiere. Majoritatea femeilor care suferă de cancer de col uterin ajung la medic pentru că au sângerări vaginale anormale, fie după contactul sexuale, fie sângerări apărute după instalarea menopauzei.

De asemenea, multe paciente acuză menstruații prelungite sau sângerări între perioadele menstruale. Alte simptome ce nu trebuie ignorate sunt durerile apărute în timpul actului sexual sau apariția unor secreții neobișnuite, ce conțin, uneori, și urme de sânge”, explică medicul Coroleucă.

Cum poți preveni apariția cancerului de col uterin

Tinerele care își încep viața sexuală înaintea vârstei de 16 ani sau cele care au parteneri sexuali multipli au un risc sporit de a se infecta cu virusul HPV și, implicit, de a dezvolta cancer de col uterin. De asemenea, fumatul constituie un alt factor ce dublează riscul de cancer de col uterin. Și nașterea la vârste mici, sub 17 ani, este un factor de risc, la fel ca și sarcinile multiple.

Ereditatea, factor de risc

„Și infecția cu Chlamydia sporește riscul de apariție a cancerului de col uterin. De asemenea, femeile trebuie să aibă grijă să-și păstreze greutatea corporală în limite normale, supraponderalitatea și obezitatea constituind factori de risc.

Trebuie ținut cont, de asemenea, și de ereditate. Femeile ale căror mame sau surori au avut cancer de col uterin intră în categoria de risc”, mai spune medicul.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole