Antena 3 CNN Externe Mapamond „M-am temut pentru viața mea”. Experiențe terifiante pe un traseu celebru, pe unde trec anual jumătate de milion de oameni

„M-am temut pentru viața mea”. Experiențe terifiante pe un traseu celebru, pe unde trec anual jumătate de milion de oameni

Georgiana Marina
4 minute de citit Publicat la 20:00 11 Noi 2024 Modificat la 20:00 11 Noi 2024

Femeile care călătoresc singure pe Camino de Santiago au vorbit pentru The Guardian despre hărțuiri sexuale „terifiante” în zonele aproape pustii din Spania rurală, Portugalia și Franța. Nouă femei au susținut că au fost agresate în ultimii cinci ani, în timp ce parcurgeau traseul de pelerinaj și au spus că s-au temut pentru viața lor.

Șapte dintre femei au spus că au întâlnit bărbați în Spania și Portugalia care se masturbau, iar unul a continuat să o fugărească pe una din ele în zonele rurale aproape pustii.

O altă femeie a spus că abia a scăpat de mai mulți bărbați care se atingeau în zonele intime și făceau comentarii indecente la adresa ei. Totodată, o altă femeie a spus că un bărbat a oprit o dubă în dreptul ei și a chemat-o înăuntru.

Lorena Gaibor, fondatoarea Camigas, un forum online care leagă pelerini de sex feminin din 2015, a spus că rapoartele sunt șocante, dar nu surprinzătoare. „Hărțuirea sexuală este endemică pe Camino. E ceva comun. În fiecare an, primim rapoarte despre femei care se confruntă cu aceleași lucruri”, a spus ea.

„A fost terifiant”

Rosie, în vârstă de 25 de ani, a spus că mergea pe un traseu împădurit în Portugalia la începutul acestei veri, când a dat peste un bărbat fără pantaloni care se masturba în timp ce o privea. Poliția locală nu a răspuns când a încercat să-i sune.

„A fost terifiant”, a spus Rosie, care a cerut ca numele ei complet să nu fie publicat. „M-am simțit complet singură în acel moment.”
Incidentul a făcut-o să se simtă în nesiguranță, ea și-a dat seama de vulnerabilitatea ei.

„Camino este atât de uimitor, pentru că este atât de dificil, atât de provocator fizic și atât de provocator mental. Dar există acest element suplimentar cu care se confruntă femeile, această uriașă problemă de siguranță, care afectează complet întreaga capacitate de a face față acestor provocări sau de a ne bucura de ea în felul în care o fac alți oameni.”, a povestit Rosie.

446.000 de oameni au parcurs Camino de Santiago anul trecut, jumătate au fost femei

În ultimii ani, popularitatea diferitelor rute de pelerinaj cunoscute în mod colectiv sub numele de Camino de Santiago a crescut, în special în rândul femeilor.

Anul trecut, un record de 446.000 de oameni au parcurs Camino, 53% dintre ele femei, potrivit Pedro Blanco, reprezentantul guvernului central spaniol în Galiția. „Peste 230.000 de femei au străbătut traseul anul trecut și multe dintre ele nu au ezitat să o facă singure”, a spus el recent reporterilor.

Marie Albert, jurnalistă și scriitoare feministă, a spus că nu există suficiente discuții despre riscurile cu care se confruntă femeile pelerini. „Se spune că aceste rute sunt sigure pentru femei și există un tabu în a spune ceva diferit”, a spus ea.

În 2019, când Marie Albert a parcurs 700 km în nordul Spaniei pentru a ajunge la Santiago de Compostela, ea s-a confruntat cu multiple agresiuni. Un bărbat a încercat să o sărute, iar altul s-a masturbat în fața ei, a spus ea. Un bărbat a hărțuit-o prin sms, iar altul a urmărit-o pe stradă. Uneori, agresorii ei erau pelerini care mergeau pe același traseu cu ea, făcând-o să se gândească panicată că se va întâlni din nou cu ei.

Un singur făptuitor urmărit penal

Din cele nouă femei care au vorbit cu The Guardian, șase au raportat incidentele la poliție. Într-un singur caz făptuitorul a fost depistat și urmărit penal.

În presă au apărut mai multe relatări în ultimii ani despre agresiunile sexuale. În 2018, o femeie din Venezuela în vârstă de 50 de ani a fost răpită și violată de doi bărbați în timp ce mergea prin nord-vestul Spaniei. Anul trecut, poliția spaniolă a arestat un bărbat în vârstă de 48 de ani acuzat că a sechestrat și violat o tânără de 24 de ani. În 2019, poliția din Portugalia a arestat un bărbat în vârstă de 78 de ani care a fost acuzat de răpire și tentativă de violare a unei femei pelerin din Germania.

Preocupările cu privire la siguranța pelerinilor femei au intrat în centrul atenției în 2015, după ce Denise Thiem a dispărut într-o zonă rurală din provincia León, Spania. Dispariția ei a motivat și alte femei pelerin să povestească propriile experiențe despre amenințări și hărțuire. În 2017, un spaniol a fost condamant la 23 de ani de închisoare pentru uciderea lui Denise Thiem.

În 2021, guvernul spaniol a lansat o campanie prin care s-au înființat 1.600 de zone unde pelerinii pot accesa informații în mai multe limbi despre cum să contacteze serviciile de urgență.

Johnnie Walker, unul dintre administratorii Camino de Santiago All Routes Group, un forum de socializare cu peste 450.000 de participanți, a declarat că e frustrant că nu se cunosc cifre exacte despre amploarea acestui fenomen de agresiune.

„Pe măsură ce numărul pelerinilor a crescut, la fel a crescut și numărul rapoartelor despre bărbați care hărțuiesc femeile. În consecință, Guardia Civil a intensificat patrulele pe mai multe rute”, a spus Walker.

Pe forum, pelerinii din Spania sunt sfătuiți să descarce aplicația AlertCops, prin care pot contacta direct poliția.  

Poliția din Portugalia a declarat că din 2023 a primit cinci sesizări de la pelerini, toate legate de incidente de exhibiționism. Niciunul dintre suspecți nu a fost identificat sau arestat. Din mai până în octombrie, poliția a intensificat patrulele pe diferite rute din Portugalia pentru a proteja pelerinii. Poliția din Spania și Franța, precum și ministerele de interne ale acestor țări, au fost, de asemenea, contactate pentru comentarii, dar nu au răspuns. Guvernul spaniol a comunicat că nu cunoaște niciun caz de agresiune sexuală care să implice femei pelerini.

 

 

 

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole