Palatul președintelui Bashar al-Assad din Alep a fost invadat de rebelii sirieni duminică seara, scrie Jerusalem Post, care citează informații din presa arabă.
Sâmbătă, rebelii islamiști din Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) au revendicat cucerirea orașului din nordul țării.
Palatul prezidențial a fost ocupat împreună cu Academia Militară din apropiere. În imaginile video filmate de rebeli și făcute publice pe rețele sociale se remarcă luxul și opulența clădirii.
Rebelii cu arme în mâini traversează prin sălile somptuoase, pline cu tablouri, mobilier de lux și candelabre. „Rebelii confiscă palatul prezidențial din Alep, aeroporturile și bazele militare, iar regimul învins aruncă în aer depozitele de muniții și arme din zone din care fuge pentru ca acestea să nu cadă în mâinile opoziției”, transmite HTC.
Aproape întregul oraș Alep este în prezent în mâinile rebelilor, cu excepția câtorva cartiere kurde din nordul orașului care rămân încă în mâinile SDF.
Este pentru prima dată de la începutul bătăliei de la Alep (2012-2016) când regimul Assad a pierdut controlul asupra celui de-al doilea oraș al Siriei.
Rapoartele indică faptul că toate trupele guvernului Assad au evacuat orașul și că singurele zone din oraș care nu sunt controlate de rebeli, sunt cartierele kurde din nord, care au fost întărite și deținute de grupul insurgent Forţele Democratice Siriene (SDF), pe măsură ce trupele regimului s-au retras.
Miliţii proiraniene au intrat în Siria din Irak pentru a ajuta armata siriană
Miliţii susţinute de Iran au intrat în cursul nopţii în Siria din Irak şi se îndreptau spre nordul Siriei, pentru a întări forţele armate siriene sub asediu în lupta împotriva insurgenţilor, au indicat două surse ale armatei siriene citate luni de Reuters, scrie Agerpres.
Zeci de luptători irakieni din Hashd al Shaabi, aliniată cu Iranul, au intrat la rândul lor în Siria pe o rută folosită de armată în apropiere de punctul de trecere Al Bukamal, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt din armata siriană.
"Sunt noi întăriri trimise pentru a-i ajuta pe camarazii noştri de pe liniile frontului din nord", a spus ofiţerul, menţionând că între miliţii se numără grupurile Kataib Hezbollah şi Fatemiyoun din Irak.
Iranul a trimis mii de miliţii şiite în Siria în timpul războiului din această ţară şi, alături de Rusia, cu puterea sa aeriană, i-a permis preşedintelui sirian Bashar al-Assad să zdrobească insurgenţa şi să recâştige cea mai mare parte a teritoriului.
O lipsă de efective care să ajute la contracararea atacurilor rebelilor din ultimele zile a contribuit la retragerea rapidă a forţelor armatei siriene şi la retragerea din oraşul Alep, potrivit altor două surse din rândurile armatei. Miliţiile aliate Iranului, conduse de Hezbollah, au o prezenţă puternică în zona Alep.