Antena 3 CNN Life Travel Luxor sau orașul palatelor, de pe malul Nilului

Luxor sau orașul palatelor, de pe malul Nilului

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 11:01 29 Dec 2023 Modificat la 11:01 29 Dec 2023

Civilizația antică se împletește, pe Valea Nilului, cu cea contemporană a Egiptului, pe teritoriul Tebei, unde s-a aflat capitala faraonilor. Egiptul de Sus este unul dintre cele mai vizitate locuri din lume, mii de turiști ajungând zilnic la mormintele faraonilor din Valea Reginelor, la Luxor și la templul Karnak.

Ridicarea de la Karnak a durat 2.000 de ani, începând din perioada Regatului Mijlociu, până la Ramses al II-lea. Amon-Ra era cel mai puternic zeu egiptean. Întregul templu se întinde pe aproape 30 de hectare, având trei zone foarte importante, fiecare fiind dedicată câte unui zeu: una lui Amon, una lui Montu și una zeiței Mut. În partea principală se află marele templu al lui Amun-Ra, templul zeului Khonsu, un templu mai mic, al zeului Ptah, dar și templul lui Amenhotep al II-lea.

Aleea de la intrarea în marele templu este veghetă, de o parte și de cealaltă, de sfincși, iar cea mai impresionantă zonă este Marea Sală Hipostilă, cu douăsprezece coloane înalte de 25 de metri. Aleea sfincșilor datează din perioada dinastiilor a IX-a și a X-a (2230-2035 î.Hr.). Templul de la Karnak a fost inclus pe lista Patrimoniului mondial UNESCO în anul 1979.

[GAL layout="2"]

Excursiile către monumentele Egiptului antic se fac în siguranță, în grup organizat. Cei care vor să parcurgă distanțe lungi, mai ales prin deșert, pe timp de noapte, trebuie să știe că au nevoie de aprobări și documente de călătorie pe care trebuie să le prezinte la punctele de control. Distanțele între stațiunile turistice și zonele istorice sunt foarte mari. De exemplu, de la Hurgada până la Luxor se traversează deșertul și se merge de-a lungul Văii Nilului circa cinci ore.

Într-o astfel de excursie se pot vizita mormintele faraonilor, marele templu de la Karnak și alte obiective, printre care se numără și cele în care egiptenii de astăzi creează obiecte unicat, folosinnd aceleași tehnici ca strămoșii lor. Atelierul de papirus sau fabrica de alabastru sunt cele mai vizitate, pentru că aici pot fi văzuți la lucru oamenii care duc tradțiile mai departe.

Pentru cei care vor o vacanță de vis la plajă, în plină iarnă, la un hotel de lux de pe malul mării și la prețuri foarte mici, pot alege Hurgada, iar de aici pot merge în excursii la principalele obicetive turistice. Excursiile se pot cumpăra atât de la agențiile de turism din România, cât și direct de la hotel, în funcție de preferințe. În lunile de iarnă, temperaturile sunt foarte ridicate și vremea este perfectă atât pentru plajă și băi în mare sau în piscinele hotelurilor, cât și pentru vizite la templele antice.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole