Antena 3 CNN Actualitate Provocarea doctorilor cu bolnavii COVID care ajung la ATI. "60% din cei internaţi la noi au murit. Fiecare secundă contează"

Provocarea doctorilor cu bolnavii COVID care ajung la ATI. "60% din cei internaţi la noi au murit. Fiecare secundă contează"

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 11:05 26 Feb 2021 Modificat la 12:39 26 Feb 2021

Fiecare secundă contează, iar statisticile ne arată că din zece pacienţi internaţi aici doar unul are şanse reale de vindecare. Pentru ceilalţi este loterie. Colega noastră Andreea Cigolea a filmat într-o secţie ATI şi ne arată cât de repede ne sunt afectaţi plămânii şi cât de importantă este intervenţia medicilor în cel mai scurt timp. 

Medicii spun că, în momentul în care pacienţii simt că nu mai au aer şi se sufocă, salvarea vine de la masca de oxigen. Dar atunci poate fi prea târziu. Dr. Amin Zahra ne-a arătat un experiment care ne va face să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu plămânii noștri atunci când suntem infectați cu SARS-CoV-2.

Medic ATI: Din 730 de pacienţi de la ATI, 60% au decedat

"Este dramatic ce se întâmplă. E dramatic să ajungi la ATI din cauza acestui virus ucigaş. E dramatic să vezi că mulţi pacienţi nu răspund la tratamentul care se administrează, cum efectiv ei se sufocă şi au nevoie de a fi intubaţi", a spus dr. Roca Eduard, medic ATI.

Totuşi, patul de la Terapie intensivă nu înseamnă mereu salvarea. Medicul Roca Eduard spune că, la Spitalul Judeţean Ploieşti, unde lucrează, din 730 de pacienţi internaţi pe tot parcursul anului la ATI, 60% au decedat şi 40% au fost externaţi.

Un an de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România

Astăzi se împlineşte un an de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România, iar de atunci şi până acum, ţara noastră a depăşit pragul de 20.000 de decese. 

În urmă cu exact 365 de zile, România a înregistrat primul caz de infectare cu virusul ucigaş Sars CoV-2. Pe 26 februarie 2020, autorităţile anunţau că un tânăr de 26 de ani din Gorj, asimptomatic, este pacientul cu numărul 1 din ţară. 

Din acel moment, vieţile tuturor s-au schimbat complet. Iar astazi, la un an de la debutul pandemiei cu restricţii şi multe reguli, suntem la răscruce: specialiştii vorbesc despre valul al treilea, în acelaşi timp însă vine speranţa numită vaccin.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole