Antena 3 CNN Externe Mapamond Lupta vameșilor cu „tsunami-ul” de cocaină care vine din America de Sud. O nouă țară devine poarta spre Europa a drogurilor

Lupta vameșilor cu „tsunami-ul” de cocaină care vine din America de Sud. O nouă țară devine poarta spre Europa a drogurilor

de Adrian Dumitru    |   

Norvegia a devenit de ceva vreme principala poartă de intrare a drogurilor din America de Sud în Europa, iar vameșii norvegieni se află în prima linie a luptei pentru a opri pătrunderea pe continent a unui „tsunami de cocaină”, relatează The Guardian.

Înarmat cu o șurubelniță electrică, o rangă și un scanner, vameșii norvegieni încearcă să găsească droguri ascunse în container refrigerate. Cu peisajul superb al Oslofiord în spatele lor, vameșii norvegieni deschid forțat un container sigilat de banane din Costa Rica.

„Poți să-ți dai seama cam cât de mult spațiu e în interior. Deasupra pot intra o mulțime de pachete – dacă timp să le îndeși acolo cum trebuie, ai putea să aduci undeva între 50 și 70 de kilograme”, spune Gard Belgen într-o declarație pentru publicația Observer, citată de The Guardian.

În fiecare săptămâni, mii de astfel de containere trec prin portul din Oslo, cel puțin 100 de ele vin încărcate cu banane, în principal din Ecuador și Costa Rica. Aici se duce, spun vameșii, lupta cu așa-zisul tsunami de cocaină care lovește Europa din direcția Americii de Sud.

Vameșii spun că sunt subfinanțați, au personal insuficient și resurse insuficiente. Există un singur scanner mobil care poate să analizeze un container întreg din prima și este împărțit între trei porturi.

În condițiile în care zeci de treceri de frontieră au loc zilnic între Norvegia, Suedia și Finlanda, autoritățile de la Oslo duc o luptă imposibilă.

În timp ce Uniunea Europeană își accentuează controlele la fontieră, pare că vulnerabilitățile țărilor non-UE sunt exploatate de traficanți pentru a inunda granițele cu transporturi de droguri.

Capturi record la Oslo

Anul trecut, autoritățile norvegiene au confiscat 1.847 de transporturi de droguri, mai mult decât în ultimii zece ani împreună.

În luna martie a anului trecut, 800 de kilograme de cocaină au fost confiscate dintr-un depozit de banane aflat într-o suburbie a capitalei norvegiene, depășind de mai multe ori recordul anterior. Câteva săptămâni mai târziu, alte 900 de kilograme au fost găsite în același loc.

Apoi, în iulie, o altă cantitate uriașă, de 600 de kilograme a fost descoperită. În total, peste două tone de droguri au fost confiscate în acel depozit.

Între timp, în aprilie, pe coasta de vest a Norvegiei, 150 de kilograme de droguri au fost descoperite sub un vas venit din Brazilia. Autoritățile spun că traficanții intenționau să recupereze drogurile cu ajutorul scafandrilor, dar că vasul a fost interceptat înainte să poată să ajungă în port.

De atunci, au apărut informațiile că în timpul confiscării in martie, vameșii erau urmăriți de șase suedezi cu legături cu gruparea de traficanți Foxtrot, din Suedia. Polițiștii cred că aceștia erau acolo să recupereze drogurile și că porturile sunt monitorizate atent de aceste grupări.

Oystein Bormer, director general al autorității vamale norvegiene, spune că traficanții exploatează traficul maritim legal și se folosesc de bunuri comerciale legitime pentru a aduce drogurile pe continent.

„Suntem conștienți de riscurile care Norvegia să devină o poartă de intrare a drogurilor din Europa în America de Sud, în condițiile în care UE își consolidează controalele pentru a lupta împotriva aceleiași amenințări”, spune el.

„Traficanții își schimbă constant modul de operare – este necesar să avem și noi un răspuns larg și dinamic la această amenințare severă. Dacă ne concentrăm resursele doar pe un loc, contrabandiștii doar se vor muta în altă parte”.

Norvegienii se tem de creșterea în intensitate a violențelor

Și primărița din Oslo, Anne Lindboe, avertizează că orașul devine „un port preferat în Europa pentru bande înrăite de infractori” și că este „mult prea slab păzit”.

Șefa sindicatului vameșilor norvegieni, Karin Tandero Schaug, spune că bandele de traficanți se folosesc intens de granița slab păzită dintre Norvegia și Suedia pentru a muta drogurilor folosind scutere și sănii - „Sunt foarte creativi, iar noi nu avem oamenii necesari să-i oprim”.

Infracțiunile transfrontaliere au devenit tot mai frecvente în țările nordice. Săptămâna trecută, miniștrii justiției din Danemarca și Suedia au anunțat o nouă inițiativă menită să oprească recrutarea de către bandele daneze a copiilor suedezi.

Inclusiv poliția norvegiană a confirmat că bande suedeze acționează în toată Norvegia.

Tandero Schaug spune că există îngrijorări serioase că dacă nu se acționează puternic și rapid, Norvegia ar putea să ajungă în situația Suediei – acolo unde violențele legate de traficul de droguri au crescut puternic, iar copii chiar și de 12 ani sunt recrutați de traficanți pentru a comite violențe, în stilul popularizat deja de cartelurile din America de Sud.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile