Antena 3 CNN Externe Luna Neagră de Revelion, un fenomen astronomic rar care încheie anul 2024

Luna Neagră de Revelion, un fenomen astronomic rar care încheie anul 2024

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:16 30 Dec 2024 Modificat la 09:07 31 Dec 2024

Ultima zi a anului 2024 se va încheia cu o Lună Neagră, un eveniment astronomic rar. Deși vizibilitatea acestui fenomen este limitată, absența luminii lunii va oferi o oportunitate excelentă pentru iubitorii de astronomie să observe stelele, într-un cer mai întunecat și mai clar, scrie IFL Science

Lună Neagră, care va avea loc pe 31 decembrie se întâmplă atunci când există a doua Lună Nouă într-o lună, iar acesta va marca sfârșitul unui an cu evenimente remarcabile din cosmos.

Ce este o Lună Neagră?

Luna Neagră are două definiții. Dacă o Lună Albastră se bazează pe numărul de Luni Pline într-o perioadă, o Lună Neagră se bazează pe numărul de Luni Noi. Astfel, o Lună Neagră poate fi a treia Lună Nouă dintr-o perioadă cu patru Luni Noi, fie a doua Lună Nouă dintr-o lună calendaristică.

Acest fenomen astronomic este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză "Dark Moon" - sau "Lilith", adică "Lună întunecată" sau "Lună neagră"). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă. Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.

Luna Neagră din 31 decembrie 2024

Luna Neagră din 31 decembrie 2024 va fi un exemplu al celei de-a doua definiții. Ea va apărea la ora 4:26 PM CST (10:26 PM UTC), ceea ce înseamnă că va fi 30 decembrie în America, dar 31 decembrie în Europa, Africa și Asia.

Luna Neagră, un fenomen astronomic rar de Revelion

Luna Negră este un fenomen care apare o dată la aproximativ 29 de luni. Ultima Lună Neagră de acest tip a avut loc pe 19 mai 2023. De cealaltă parte, Lunile Negre de tip sezonier (când există patru Luni Noi într-un sezon) sunt mult mai rare, apărând o dată la fiecare 33 de luni.

Cum să te bucuri de acest fenomen?

Deși Lunile Negre sunt evenimente rare, ele nu sunt vizibile cu ochiul liber. Așa cum se întâmplă cu orice Lună Nouă, acest fenomen se petrece atunci când Luna se află între Pământ și Soare, iar fața iluminată de Soare este îndreptată în direcția opusă Pământului. Din acest motiv, Luna nu va fi vizibilă pe cer.

Totuși, absența luminii lunii poate fi un moment perfect pentru a te bucura de observațiile astronomice, având cerul mai întunecat și mai clar, ideal pentru a urmări stelele și alte fenomene cosmice.

Următoarea Lună Albastră 

Următoarea Lună Albastră va avea loc pe 31 mai 2026, iar următoarea Lună Albastră sezonieră va fi pe 20 mai 2027.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole