Antena 3 CNN Politică Ministrul de Externe, despre revolta românilor din Leeds: „E important ca aceste acte de violență să nu se mai întâmple”

Ministrul de Externe, despre revolta românilor din Leeds: „E important ca aceste acte de violență să nu se mai întâmple”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, vineri, la Antena 3 CNN că situaţia de la Leeds este regretabilă şi rămâne în continuare tensionată. Mai mulţi români au fost implicaţi în incidente violente, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului.

„Încă de aseară am fost sesizați de cetățeni români și de colegi de-ai dumneavoastră din presă despre incidentele pe care le-ați văzut cu toții. Au avut loc aseară la Leeds. Imediat, colegii noștri de la Consulatul General de la Manchester, împreună cu Ambasada României de la Londra, cu atașații de interne, s-au deplasat, au fost permanent în contact cu autoritățile locale, cu familiile respective, cu reprezentanții cultelor religioase, reprezentanții comunității, cu ONG-urile respective, cu două obiective. Pe de o parte, evident, să acordăm asistență consulară și, pe de altă parte, să sprijinim eforturile autorităților locale pentru detensionarea situației”, a spus Luminiţa Odobescu, vineri seară, la Antena 3 CNN.

Potrivit ei, ce s-a întâmplat la Leeds este o situație regretabilă. „Aceste lucruri nu se rezolvă prin violență, ci prin dialog cu autoritățile britanice, cu autoritățile locale”, a declarat ministrul.

„Colegii mei continuă acest dialog cu autoritățile britanice locale care și-au manifestat disponibilitatea de a sprijini. În toate aceste demersuri punctul de plecare și nu trebuie să uităm acest lucru, este interesul primordial al minorilor respectivi și ei sunt gata să lucreze, și ne-au transmis acest lucru, cu autoritățile române pentru a sprijini toate aceste demersuri.

Este important ca aceste acte de violență să nu se mai întâmple. Să continuăm acest dialog pentru că suntem convinși că prin dialog și cooperare cu autoritățile locale aceste lucruri se vor rezolva”, a mai spus Luminiţa Odobescu, adăugând că situația rămâne în continuare tensionată.

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cazul incidentelor de joi, de la Leeds (Marea Britanie), în care au fost implicaţi cetăţeni români, există o anchetă în desfăşurare.

Interesul minorilor implicaţi este o prioritate, arată Luminiţa Odobescu

„Situația rămâne ușor tensionată(...). Este o investigație în curs și interesul nostru este, în cooperare cu autoritățile britanice, să protejăm aceşti copii, dar în egală măsură interesul nostru, al tuturor, și al colegilor mei și al nostru este de detensionare a situației, de a continua dialogul și prin dialog să găsim aceste soluții astfel încât să rezolvăm această situație”, a concluzionat Luminiţa Odobescu.

Conform MAE, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acţiunea de preluare a patru cetăţeni români minori în grija serviciilor sociale locale.
 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile