Evenimentul tradițional catalan al piramidelor umane a avut loc în Tarragona, Spania, la sfârșitul săptămânii trecute. Organizat o dată la 2 ani, acest concurs este unul spectaculos și extrem de popular în Spania, care atrage un număr mare de turiști.
Ridicarea unei astfel de piramide din corpuri umane - Castells, așa cum le spun spaniolii - nu este doar spectaculoasă, ci și foarte riscantă.
La celebra competiţie a piramidelor umane, echipele participante încearcă să înalţe turnuri de până la zece niveluri pentru a câştiga titlul pentru cel mai bun „castell".
Evenimentul popular se desfăşoară în mod obişnuit la fiecare doi ani în fosta arenă pentru coride din oraşul mediteranean, dar a fost suspendat în timpul pandemiei.
Acest obicei are o îndelungată tradiţie în Catalonia, în nord-estul Spaniei, unde turnurile umane pot fi văzute la numeroase târguri şi festivităţi locale.
„Castells" au fost incluse de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Deşi aceste turnuri umane se prăbuşesc uneori, participanţii sunt rareori răniţi. De-a lungul istoriei de 200 de ani a acestui obicei, au fost înregistrate doar cinci decese, potrivit relatărilor din ziarele spaniole.
O mare parte a antrenamentului este dedicată evitării prăbuşirii piramidei umane, iar persoanele aflate la bază sunt, de asemenea, antrenate să îi prindă pe ceilalţi.