Antena 3 CNN Externe Lukașenko: "Dacă NATO trimite trupe în Ucraina, vor fi folosite arme nucleare. Va începe al treilea război mondial"

Lukașenko: "Dacă NATO trimite trupe în Ucraina, vor fi folosite arme nucleare. Va începe al treilea război mondial"

de Adrian Iclozan    |   

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko avertizează că trimiterea de trupe NATO în Ucraina va atrage folosirea armelor nucleare, "cu efect instantaneu și teribil", relatează pagina în limba engleză a agenției de stat din Belarus, Belta.

Lukașenko a acordat, săptămâna trecută, un amplu interviu televiziunii de stat din Rusia, în care a formulat acest avertisment și a comentat pe fondul avansului armatei ucrainene în Kursk.

Liderul de la Minsk s-a pronunțat în favoarea negocierilor ruso-ucrainene, pentru a evita un război care să antreneze NATO.

"Ucraina nu va fi capabilă să învingă Rusia. Atunci cine? Occidentul. NATO. Trebuie să înțelegem acest lucru. Înțelegem, împreună cu președintele Putin (...) Acum (occidentalii) trimit arme, mercenari, fost personal militar, F-16 și așa mai departe", a spus Lukașenko.

El a anticipat, fără a prezenta dovezi, că planul Occidentului ar fi "să cucerească Belarus cu ajutorul 'nemernicilor de polonezi' și să întindă linia (de demarcație între Vest și zona de influență rusă) până aproape de Leningrad".

"Ar fi aproape imposibil pentru noi să ne apărăm într-o astfel de situație. Ar fi mobilizare și război total", a continuat președintele belarus să dezvolte acest scenariu.

"Dacă vor trimite trupe NATO, va începe al treilea război mondial. Atunci vor fi folosite arme nucleare tactice și strategice, iar răspunsul va fi instantaneu și teribil. Și ei înțeleg acest lucru, și noi îl înțelegem. Prin urmare, trebuie să ne așezăm la masa negocierilor", a conchis el.

Nu doar Polonia, ci și Ucraina este suspectată de Lukașenko de intenții belicoase la adresa țării sale. 

Într-un alt pasaj din interviu, acesta a spus că și-a trimis o treime din armată la graniță pentru a contracara amenințarea din partea Kievului.

Lukașenko a cerut Rusiei și Ucrainei să facă pace

Liderul de la Minsk a continuat să speculeze, spunând că Occidentul se așteaptă ca evenimentele din Kursk să determine mobilizarea trupelor, atât în Belarus, cât și în Rusia și că "societatea" (în cele două țări, n.r.) "va fi zguduită din interior".

"Nu dorim o escaladare și nu dorim un război împotriva întregului NATO. Nu vrem asta. Dar dacă Ucraina provoacă Belarusul, nu vom avea altă alegere", a repetat el. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile