Antena 3 CNN Externe Lukaşenko avertizează că nu va împiedica migranţii să treacă prin Belarus în drum spre statele UE

Lukaşenko avertizează că nu va împiedica migranţii să treacă prin Belarus în drum spre statele UE

de Ioana Coman    |   

Belarus nu are de gând să-i împiedice pe migranţii din regiuni lovite de criză să-i tranziteze teritoriul în drumul lor spre ţări europene, a declarat preşedintele Aleksandr Lukaşenko, într-un interviu acordat luni televiziunii ruse, relatează dpa, preluată de Agerpres.

„Îmi pui un ştreang în jurul gâtului sub forma sancţiunilor şi apoi ceri ca eu să protejez UE de acest flux de migranţi? Asta nu se va întâmpla”, a spus Lukaşenko.

Autorităţile din UE şi Polonia în special i-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe Aleksandr Lukaşenko, aliatul său, că alimentează migraţia ilegală în UE din 2021, asigurându-le acestor oameni vize şi transport.

Principala rută trece prin Belarus şi ajunge la frontiera poloneză.

„Scopul este de a le arăta tuturor că frontierele externe ale UE nu sunt controlate şi de a cauza un efect politic: creşterea extremei drepte care promite să colapseze Europa din interior”, a declarat ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski în luna iunie.

Polonia şi-a fortificat mare parte din frontieră cu un gard de 5,5 metri înălţime şi sisteme de supraveghere electronice. Cu toate acestea, migranţii încearcă să trează frontiera ilegal zilnic, 201 de astfel de tentative înregistrându-se în ultimele trei zile, potrivit poliţiei de frontieră.

Poliţia federală germană, care răspunde şi de frontierele ţării, a înregistrat 3.117 intrări ilegale pe ruta din Belarus în prima jumătate a anului. Anul trecut, 11.932 de persoane au ajuns în Germania pe această rută.

Subiecte în articol: Belarus Aleksandr Lukașenko migranti UE
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile