Acuzațiile, publicate săptămâna trecută de Guardian și de alți membri ai consorțiului proiectului Pegasus, au fost susținute în mai multe cazuri cu analize criminalistice ale dispozitivelor mobile efectuate de Amnesty International, care arătau că telefoanele victimelor au fost virusate cu Pegasus, un spyware creat de Compania israeliană NSO Group.
„Cel puțin, ministrul justiției trebuie să demisioneze”, a declarat Gergely Karácsony, primarul Budapestei și cel mai probabil contestator la Orban pentru postul de prim-ministru la alegerile din primăvara anului viitor, într-un interviu acordat marți de primăria Budapestei.
Luni seara, un protest împotriva guvernului, în legătură cu afacerea Pegasus a atras aproximativ 1.000 de persoane.
"Acest scandal arată că nu mai putem vorbi despre statul de drept în Ungaria", a declarat Anna Donáth, un europarlamentar maghiar al partidului de opoziție Momentum, pentru agenția de știri Associated Press la miting. „Cererea noastră este demisia guvernului.”
Legea maghiară prevede că, în cazurile în care securitatea națională este în joc, serviciile de informații pot dispune supravegherea fără supraveghere judiciară, doar semnătura ministrului justiției.
Ministrul Justiției a încercat și intimidarea unei publicații franceze
Ministrul justiției, Judit Varga, a refuzat să comenteze dacă guvernul maghiar folosește virusul, dar a spus că „fiecare țară are nevoie de astfel de instrumente”.
Ea nu a abordat care ar putea fi justificarea securității naționale pentru supravegherea jurnaliștilor, a oamenilor de afaceri sau a politicienilor.
Într-un interviu la începutul acestei luni cu Le Monde, un partener al proiectului Pegasus, Varga a spus mai întâi că este „o provocare” când a fost întrebată dacă va autoriza supravegherea vreunui jurnalist.
Mai târziu, biroul ei a cerut ca întrebarea și răspunsul să fie eliminate din materialul final al interviului.
Procurorii din Ungaria s-au sesizat, dar par neputincioși
Săptămâna trecută, parchetul de la Budapesta a deschis o anchetă privind colectarea secretă neautorizată de informații.
Puțini se așteaptă ca acest lucru să producă rezultate reale, însă guvernul este acuzat de personalități din opoziție că ignoră acuzațiile.
Deputații din opoziție au cerut luni o reuniune de urgență a comisiei de securitate națională a parlamentului, dar cei patru parlamentari din partidul Fidesz al lui Orbán nu s-au prezentat, ceea ce înseamnă că nu a existat cvorum.
„Planul guvernului nu este să discute problema”, a spus Péter Ungár, un parlamentar de opoziție care face parte din comisie.
El a mai spus că Varga ar trebui să demisioneze dacă nu ar putea oferi o explicație adecvată dacă și de ce a avut loc supravegherea.
Lista celor spionați de guvernul extremist
Cel puțin cinci jurnaliști maghiari au apărut pe o listă filtrată, revizuită de consorțiul de hârtie Pegasus, cu numere selectate de clienții NSO înainte de o posibilă supraveghere, inclusiv doi de la publicația de anchetă Direkt36, un partener al proiectului Pegasus.
De asemenea, pe listă figurează și politicianul de opoziție György Gémesi, primarul orașului Gödöllő și șeful unei asociații naționale de primari.
„A fost primarul unui oraș mic de 30 de ani și pentru mine este complet de neconceput că ar exista vreun interes legitim sau de securitate națională în a-l supraveghea”, a spus Karácsony, care îl cunoaște bine pe Gémesi.
Karácsony, al cărui număr nu este pe lista dezvăluită, a declarat că dezvăluirile despre supravegherea guvernului nu au fost atât de surprinzătoare.
În 2019, în timpul campaniei sale pentru primar împotriva funcționarului susținut de Fidesz, a fost difuzată o înregistrare cu Karácsony discutând despre luptele din interiorul opoziție.
El a spus că acum, dacă are discuții sensibile, o face fără telefoane sau laptopuri în cameră.
Opoziția se unește împotriva lui Orban
Primarul liberal din Budapesta este favoritul pentru a câștiga un vot de coaliție care se va desfășura într-un grup larg de partide de opoziție care doresc să lanseze un candidat care să preia guvernarea la alegerile din primăvara anului viitor.
Orbán, care dorește să câștige un al patrulea mandat consecutiv, s-a confruntat cu UE în legătură cu statul de drept, corupție și o recentă lege anti-LGBTQ+.
Săptămâna trecută, Orbán a anunțat că guvernul va organiza un referendum privind „protecția copilului”, care implică un set de întrebări principale despre educația sexuală și reatribuirea genului, în ceea ce este văzut ca o încercare de a semăna diviziune și de a aduna baza conservatoare a Fidesz în jurul unui „războinic al culturii tradiționale” care luptă cu toleranța față de persoanele din comunitatea LGBTQ+.
Karácsony a participat sâmbătă la evenimentul Budapest Pride, în care zeci de mii de oameni au mărșăluit prin capitală, iar steagul curcubeu a zburat în fața primăriei din Budapesta.
[GAL layout="2"]"Aceasta este o încercare foarte disperată a guvernării de a abate atenția de la punctele slabe ale acestora", a spus Karácsony din recenta campanie, adăugând că cea mai bună opțiune ar fi boicotarea referendumului "ridicol".