Orban a mai spus că președintele Klaus Iohannis a convocat, luni, o întâlnire cu liderii politici pentru a discutat situaţia PNRR.
"Avem primele observații de la nivelul Comisiei Europene în funcție de această primă parte a discuțiilor. Vom discuta chiar astăzi, dl. președinte Iohannis a convocat o întâlnire la ora 16 legată de Planul Național de Redresare şi Reziliență. Evident, va trebui să adaptăm şi să îmbunătățim PNRR, astfel încât acesta să fie transmis şi aprobat cât mai repede posibil.
Nu împărtășesc felul în care PNRR a fost comunicat opiniei publice. În cursul negocierilor cu Comisia Europeană, toate Planurile Naționale au fost confruntate cu observații, puncte de vedere. Sunt anumite lucruri care, în opinia Comisiei, trebuie pregătite mai serios", a declarat președintele PNL.
Orban i-a răspuns, luni, liderului PSD, Marcel Ciolacu, după ce acesta a anunțat că social-democrații vor intra în grevă parlamentară dacă Guvernul nu va trimite legislativului Planul Național de Rederesare și Reziliență pentru a fi discutat în Parlament.
"Oricum PSD este în grevă parlamentară", a spus Ludovic Orban, întrebat despre anunțul preşedintelui PSD.
Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat, săptămâna trecută, că în următoarea ședință a Biroului Permanent Național va propune colegilor săi intrarea în grevă parlamentară în cazul în care Executivul guvernanții nu va veni cu Planul Național de Redresare și Reziliență în Parlament, pentru a fi discutat.
Ciolacu a spus la Antena 3 că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost trimis înapoi de la Bruxelles pentru că nu e bun și România poate rata banii europeni.
"Dacă nu vor veni cu PNRR să îl prezinte în Parlament, am să propun colegilor mei să intrăm în grevă parlamentară. Mai exact vom fi în Parlament la grupurile parlamentare, vom participa la comisii , nu vom mai participa la plen, iar domnul Iohannis să-și gestioneze Guvernul său și Parlamentul său fără opoziție în sală.
Nu mai participăm la votul final, la voturile din Parlament. Voi propune la primul BPN. E mult prea mult. Sunt ultimele 8 zile”, a anunţat Ciolacu la Antena 3.
Guvernul nu va trimite la timp Planul Național de Redresare și Reziliență
România ar trebui să trimită PNRR către Comisia Europeană, până pe 30 aprilie, dar încă mai lucrează pe anumite componente și proiecte de finanțare.
Domeniile prioritare în care vor fi investite cele aproximativ 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană sunt infrastructură feroviară și rutieră, educație, sănătate și mediu.
„Noi putem să depunem, întrebarea e dacă vrem să depunem repede sau dacă vrem să depunem bine (...) Decizia va fi luată săptămâna viitoare, am programată marţi o întâlnire cu doamna Margrethe Vestager, vicepreşedintele Comisiei Europene, şi atunci o să decidem împreună care va fi calendarul. Va fi maxim mai (luna, n.r.), deci vorbim de o întârziere de săptămâni”, a precizat ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.