Deși lucrările de modernizare ale Cetății din Deva nu sunt gata, localnicii au început să se plângă de aspectul modern al obiectivului turistic medieval. Întreg proiectul de restaurare a costat peste 23 de milioane de lei.
Proiectul de restaurare se află deja în faza finală și prevede reabilitarea palatului princiar, pivnițelor, corpului de gardă, a curții mici și a versantului cu stânci, obiective afectate de o explozie în 1849.
[GAL layout="5"]Lucrările au fost finanțate atât din fonduri europene, cât și din cele locale, însă, aproape încheiate, acestea au creat nemulțumire în rândul unora dintre pasionații de istorie.
"Sunt neadecvate istoriei și specificului, dar e bine și așa, decât să fie în paragină", a spus un localnic.
"Am văzut fotografii, cred că e scandalos, dar cine știe, poate asta e viziunea primăriei asupra unui monument istoric care e și simbolul orașului Deva", a mai spus un localnic.
Pe de altă parte, administrația locală susține că lucrările au aprobate de Comisia Națională a Monumentelor Istorice.
În total, lucrările costă 23 de milioane de lei. Banii, spun reprezentații orașului, vor fi recuperați odată ce va crește numărul de turiști.
"Este una dintre importantele investiții pe care le am realizat, Cetatea Devei este principalul obiectiv turistic al județului și atrage mulți turiști, acum după reabilitate și completând cu cabina pe care am schimbat-o", a spus primarul din Deva, Florin Oancea.
Planul este ca lucrările de restaurare a incintei să fie recepționate până la sfârșitul acestei luni, iar cetatea medievală va reintra în circuitul turistic de la începutul anului viitor.