Zugrăveală, înlocuirea unor sisteme, schimbarea tâmplăriei sau dărâmarea unor pereți... toate aceste lucrări de renovare trebuie efectuate, la un moment dat, într-un apartament. Atenție, însă! Unele dintre acestea necesită autorizație de construcție sau chiar o aprobare expresă de la asociația de proprietari.
Potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, dacă o lucrare din apartamentul propriu afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural al construcției, atunci ea nu se poate face decât cu toate documentele necesare: proiect, certificat de urbanism, autorizație de construcție, şi altele.
Modificări la Legea nr. 50/1991 fac din obținerea autorizației pentru lucrările de modificare a compartimentărilor interioare și de închidere a balcoanelor/logiilor o chestiune mai simplă, fiind necesare doar următoarele documente:
- memoriu de arhitectură;
- releveu;
- propunerea de compartimentare/desființare, pentru lucrările ce vizează compartimentarea interioară; propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor, pentru lucrările aferente acestora;
- avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spațiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcțiune.
Lucrurile devin mult mai grele în momentul în care ne dorim să facem modificări la un imobil încadrat în categoria monumentelor istorice. În acest caz, autorizația de construcție este absolut necesară. Totuși, zugrăvelile exterioare se pot face și fără o astfel de autorizație, doar dacă nu modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor, potrivit legii, scrie DCBusiness.
Când se pot face lucrări fără autorizație de construcție
Atât timp cât nu afectează structura de rezistență și/sau arhitectura clădirii, se pot face fără autorizație următoarele lucrări:
- reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepția clădirilor declarate monumente istorice, în condițiile legii;
- zugrăveli și vopsitorii interioare;
- reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.
Când este obligatorie autorizație de construcție
Atenție! Pentru dărâmarea pereților ESTE NECESARĂ AUTORIZAREA. Și asta deoarece dărâmarea unui perete poate afecta serios structura de rezistență a blocului. Iar această apreciere trebuie făcută doar de un specialist. Chiar și la pereții mai mici, precum cei de la debara sau balcon.
Iar sancțiunile nu sunt deloc mici. Pentru lipsa autorizației de construire atunci când acest lucru este obligatoriu, Legea nr. 50/1991 prevede o amendă între 1.000 și 100.000 de lei.
Oricine din bloc poate sesiza primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții și primirea amenzii este aproape garantată.
Pe lângă asta, vom fi somați să încetăm lucrările și să încercăm să obținem documentele legale. Dacă nu respectăm obligația de a înceta lucrările, ne putem alege inclusiv cu un dosar penal, întrucât legea cataloghează această faptă ca infracțiune.