Antena 3 CNN Actualitate Cultură Lucian Romaşcanu, de ziua lui Gheorghe Zamfir: "Rămâi un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare"

Lucian Romaşcanu, de ziua lui Gheorghe Zamfir: "Rămâi un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare"

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 14:33 06 Apr 2023 Modificat la 14:48 06 Apr 2023

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, l-a felicitat astăzi pe Gheorghe Zamfir cu ocazia zilei sale de naştere. Ministrul Culturii i-a transmis acestuia un mesaj emoționant în care i-a spus maestrului că rămâne un exemplu pentru generațiile viitoare.

"Îi urez astăzi la mulţi ani maestrului Zamfir nu doar cu o imensă bucurie, ci şi cu onoarea de a fi contemporan cu el, unul dintre marii români ai ţării noastre. Fluierul lui Pan nu a sunat nicicând mai bine şi nu a atins atât de multe suflete ca atunci când s-a aflat în mâinile lui Gheorghe Zamfir. Însă talentul său a depăşit şi alte graniţe. 

Vă invit să mergeţi la Găeşti şi să îi treceţi pragul pentru a înţelege valoarea acestui om universal. Îţi mulţumim, maestre, pentru tot ce ne oferi cu atâta generozitate, că rămâi un model de modestie şi verticalitate, un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare şi că ai îmbogăţit patrimoniul lumii", a transmis ministrul Culturii.

Citeşte şi: Ministrul Culturii, la aniversarea de 110 ani a ASE: ”Felicitări minunaților profesori, pentru menținerea Academiei în topul instituțiilor de învățământ”

Gheorghe Zamfir s-a născut în Găeşti, judeţul Dâmboviţa. El este un naist virtuoz şi compozitor român, care încă din copilărie a fost atras şi fascinat de universul muzicii.

A urmat cursurile Şcolii de muzică nr. 1 din Bucureşti (Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", de astăzi) şi pe cele ale Conservatorului de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, pe care l-a absolvit cu o dublă specializare, în Pedagogie (1966) şi în Dirijat pentru cor şi orchestră (1968).

Inovator, pentru a lărgi domeniul tonal, a modificat naiul tradiţional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante de 22, 25, 28 şi 30 de tuburi sau chiar cu 42 de tuburi, "Gigantul" de 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime.

Printre premiile şi distincţiile primite se numără Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Titlul de Ofiţer şi Cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universităţii Don Bosco din Roma, de două ori, Medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei de Artă, Ştiinţe şi Litere a Franţei, de două ori, Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Ţitera de aur în Franţa, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internaţional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaţionale "Mihai Eminescu", ediţia 2009, Ordinul Republicii (Republica Moldova), 2014, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, 2022, potrivit Agerpres.

Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole