Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Lucian Romaşcanu, la conferinţa România Inteligentă de la Buzău: "Bugetul de stat trebuie să aibă, de la centru, sume alocate pentru accesul la cultură"

Lucian Romaşcanu, la conferinţa România Inteligentă de la Buzău: "Bugetul de stat trebuie să aibă, de la centru, sume alocate pentru accesul la cultură"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:49 15 Apr 2024 Modificat la 11:49 15 Apr 2024

Dezbaterea despre pictorul Ion Andreescu și 150 de ani de impresionism (15 aprilie 1874 – 15 aprilie 2024) organizată de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, împreună cu cotidianul Jurnalul este transmisă în direct pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro, dar şi pe paginile de Facebook Antena 3 CNN şi Jurnalul şi este moderată de Ana Iorga, jurnalist Antena 3 CNN și Doctor în Lingvistică.

Lucian Romaşcanu, senator şi fost ministru al Culturii, a vorbit în cadrul acestei conferinţe.

"Întotdeauna discursurile despre artă ale oamenilor din artă vor suna mereu aşa... foarte profunde, foarte elevate, lucru care nu lasă ca mesajul că arta este un bun, frumos, pentru toată lumea să ajungă la absolut toţi cei pe care ni i-am dori să-i vedem în galerii.

Recunoştinţă profundă domnului Stegerean din partea buzoienilor, vorbesc ca senator de Buzău acum, pentru că aţi fost de acord, împreună cu conducerea Muzeului să-l aduceţi pe Andreescu chiar şi pentru puţină vreme acasă. Felicitări lui Petru Lucaci pentru că este întotdeuauna aproape de toţi cei care vor să facă ceva frumos pentru artă şi este un partener constant al nostru. Valeriu Şuşnea este omul care ţine flacăra vie aici a picturii şi a artei plastice", a spus Lucian Romaşcanu, în cadrul conferinţei.

"Buzăul nu este doar accidental, din când în când, vizitat de genii. E o constanţă în Buzău prezenţa artistică, fenomenul artistic. Avem norocul unui primar, Constantin Toma, care este foarte dedicat fenomenului cultural şi a transformat Conacul lui Marghiloman într-un loc unde vară de vară, luni de zile, se întâmplă permanent lucruri culturale.

Buzaul este începând cu Ion Andreescu, Vasile Voiculescu, pictori, chiar Valeriu Şuşnea este unul foarte talentat, avem Tabăra de sculptură de la Măgura, care a început în anii '70, având în fiecare an câte 16 sculptori, prin meritul deosebit al sculptorului Gheorghe Coman şi pe care mi-aş dori-o readusă la viaţă.

(...) Vreau să îi asigur pe toţi cei care ne urmăresc că avem la Buzău o echipă care se va dedica în continuare fenomenului cultural, pentru că arta şi frumosul sunt pentru toată lumea. Discursul academic tinde să îndepărteze. Nu are de ce. Oamenii trebuie să vină, să vadă expoziţii, să meargă în săli de concerte. Este pentru toţi"

Este evident că este nevoie de nişte vouchere culturale. E clar că bugetul de stat trebuie să aibă de la centru sume alocate pentru accesul la cultură. Am venit cu această idee de vocuhee culturale, astfel încât oamenii să primească aceste vouchere care să aibă doar des", a mai spus Lucian Romaşcanu.

Etichete: Lucian Romașcanu
Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole