Antena 3 CNN Actualitate Lucian Pintilie a murit. O poveste extraordinară de viață

Lucian Pintilie a murit. O poveste extraordinară de viață

1 minut de citit Publicat la 22:39 16 Mai 2018 Modificat la 22:39 16 Mai 2018

Lucian Pintilie a murit, din cauza afecțiunilor cronice, în această seară la spitalul Elias. Marele regizor avea 84 de ani.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanți oameni din istoria teatrului și filmului românesc. A fost căsătorit cu Clody Bertola, o altă mare artistă a teatrului nostru care a îndrumat primii pași către scenă unora dintre cei mai remarcabili actori din generația lui Victor Rebengiuc, dar și a lui Florian Pittiș. Actrița era mai mare cu 20 de ani decât Lucian Pintilie, alături de care a coviețuit până la moartea sa, în 2007. Anterior, Clody Bertola a fost căsătorită cu un alt monstru sacru al regiei românești, Liviu Ciulei, mai mic decât ea cu 10 ani. Ambii soți ai actriței au fost și au rămas prieteni de-a lungul vieții. Lucrau împreună, discutau mult despre teatru împreună, iar ani de zile au petrecut Revelioanele toți trei, chiar dacă Liviu Ciulei o părăsise pe Clody Bertola pentru o altă femeie, așa cum însăși actrița a mărturisit într-o carte despre viața sa.

Primul film regizat de Lucian Pintilie care a răvășit regimul comunist a fost ”Reconstituirea”, cu Vladimir Găitan și George Mihăiță în rolurile principale. Pelicula a uluit de-a dreptul publicul anului 1969 căci scenariul se baza pe reconstituirea unei bătăi. Milițienii i-au pus pe doi tineri să arate cum s-a produs bătaia și au insistat pe aceasta până când unul dintre băieți a murit. Filmul a fost retras, dar vâlva fusese creată.

În 1974 a urmat un alt mare scandal legat de piesa ”Revizorul”, pe care o pusese în scenă la Teatrul Bulandra. S-a jucat doar trei reprezentații și Cenzura comunistă a oprit spectacolul.

Din cauza impactului pe care îl aveau filmele și piesele sale, dar și a modului în care erau făcute, Ceaușescu și regimul său l-au „invitat” pe Pintilie să emigreze din țară. Aceasta s-a produs în 1975, iar Pintilie a plecat în Franța și-a continuat munca la Paris. A pus piese în scenă și în America, Canada, Irlanda. Succesul obținut în străinătate l-a făcut pe Ceaușescu, aflat într-o campanie de cucerire a Occidentului, să-l recheme pe Lucian Pintile să regizeze la București. Astfel, în 1979, cineastul se întoarce în țară și începe filmările la ”De ce trag clopotele, Mitică?”, peliculă care, însă, avea să fie difuzată după 1990, când regizorul revine definitiv. Ne oferă în 1992 o nouă capodoperă cinematografică - Balanța, cu Maia Morgenstern în rolul principal.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole