Scandalul momentului este cel în care este implicat guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi economistul Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu.
Lucian Isar a atacat în mai multe rânduri activitatea BNR pe propriul său blog. Eonomistul îi cere guvernatorului Mugur Isărescu să intre “în legalitate” și să-și comunice venitul lunar, să spună în favoartea lui sunt cedate “veniturile pe care ar putea să le obțină Statul Român din plasarea aurului din rezerva BNR, la Londra” și, de asemenea, să precizeze cât din profitul BNR din perioada 2008-2015 i-a revenit direct ca bonus.
De cealaltă parte, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, Lucian Croitoru, lansează un scenariu apocaliptic și susține că atâta vreme cât mass-media va întreține scandalul acesta al salariilor din BNR ”prin manipulare” nu se va merge înainte, iar în final mulțimile nemulțumite se vor revărsa pe străzi, acționând brutal. ”Am avertizat de mult că populismul, adică „atitudine social-politică, adesea conjuncturală sau demagogică, urmărind câștigarea simpatiei populare” (Dex), va dărâma societatea noastră cât de cât democratică prin înlăturarea argumentului din discursul public. România a înaintat mult pe acest drum. Am văzut aseară la o televiziune două emisiuni TV în care cei prezenți în platou au spus aproape numai lucruri neadevărate și, pornind de la ele, au făcut raționamente economice aberante pentru a linșa mediatic Banca Națională a României. Erau așa de convinși că au dreptate în raționamentele pe care le construiau pornind de la aberații, încât nu lăsau loc pentru nicio îndoială. Probabil că așa se discută și alte subiecte, fără nicio autoritate epistemică, după cum mi-am dat seama după ce am urmărit câteva emisiuni care aveau ca temă politica monetară, principala mea arie profesională. Asta e cu adevărat periculos. Nu știu dacă discursul demagogic din cele două emisiuni reprezintă executarea unui plan sau pur și simplu ignoranță (nu știau că nu știu), dat fiind că unii dintre cei prezenți acolo comentează orice. Populismul poate apărea ușor din mediocritatea militantă”, susţine Croitorul pe opiniibancare.ro.
Întrebat dacă vizează postul de viceguvernator BNR, Lucian Isar a declarat în emisiunea Ediţie specială, de la Antena 3: „Toată această găselniţă, - o intoxicare cu postul de viceguvernator BNR, - a fost lansată de comunicatorii BNR ca să nu răspundă la întrebările pe care le-am lansat public. Este anormal să nu-şi publice veniturile, atunci când legea se aplică tuturor persoanelor aflate în posturi publice. Postările astea sunt din 2008 pe blogul meu. (…) Le-am tot scris, le-am spus. Este o forma de atrage atenţia publicului pentru ca guvernatorul să nu-şi publice averea, să nu ne spună de ce Romţnia nu ia niciun venit că ţine aurul în Londra, de ce Româia nu a explicat de ce BNR poate să-şi ia profit când România este în criză. (…) Să iei 28, 4 milioane de euro. Ştim că guvernatorul are acces la acest bonus. Nu ştim cât a luat din acest bonus de performanţă”.