Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi seara în cadrul unei conferinţe de presă, despre seria măsurile se vor aplica în cazul în care operatorii economici încalcă măsurile de prevenire și combatere a pandemiei de coronavirus.
„În condițiile în care, din motive pe care nu le cunosc, Parlamentul nu ia în discuție amendamentele pe care noi le-am propus la Legea 55/2020, Guvernul a adoptat în prima lectură un proiect de modificare și completare a Legii 55 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
(...) Cel mai probabil, săptămâna viitoare vom aproba acest proiect de lege. Îl vom trimite în procedură de urgență spre Parlament și îmi exprim speranța că într-un timp foarte scurt, acest proiect de lege va fi adoptat, atât de Senat cât și de Camera Deputaților, astfel încât el să fie publicat.
Acum, legea prevede sancțiunea contravențională a amenzii în cazul nerespectării de către conducătorii operatorilor economici a condițiilor stabilite (...) Întrucât în practică s-a constatat faptul că anumiți operatori economici, reduși numeric, dar vizibili care au fost sancționați pentru astfel de fapte, au continuat să încalce pevederile legale, am considerat că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă, în raport cu profitul realizat în urma desfășurării activităților interzise.
Considerăm necesară instituirea și a unei sancțiuni contravenționale suplimentare. Opinăm că aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea, fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv își desfășoară acitivitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite, potrivit artcolului, constituie o măsură adecvată și proporțională în cazul comportamentului menționat.
Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare, în cazul în care operatorul economic își desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite se va materializa prin afișarea în prima fază la loc vizibil de la intrările în sediul închis temporar a mesajului, că spațiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19, cu mențiunea expresă a datei până la care este valabilă această sancțiune.
Ulterior, nerespectarea sancțiunii contravenționale complementare în acest caz, se va materializa prin aplicarea pentru durata rămasă de sigilii, sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu. Îndepărtarea sigiliilor poate fi faptă penală. Vom stabili și instituțiile chemate să aplice aceste prevederi (...)
Îmi doresc ca în cel mai scurt timp aceste reglementări să fie publicate în Monitorul Oficial și să poată fi aplicate, pentru a limita la minimum posibil răspândirea pandemiei”, a explicat Lucian Bode.