Antena 3 CNN Politică Lucian Bode, despre principalele cinci cauze ale accidentelor rutiere grave: Prima este indisciplina pietonilor

Lucian Bode, despre principalele cinci cauze ale accidentelor rutiere grave: Prima este indisciplina pietonilor

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 13:10 26 Iul 2021 Modificat la 13:10 26 Iul 2021

”România se află în topul clasamentelor europene la numărul de persoane decedate în accidente. Dar, raporându-ne la anul 2019, că anul 2020 a fost un an atipic, am avut 8.125 de răniţi grav. Dacă ne raportăm la semestrul 1 din 2021 - 1.667, deci pe şase luni numărul accidentelor grave a persoanelor decedate şi răniţilor grav a scăzut în raport cu 2019, raportându-ne la cele şase luni din 2021”, a declarat Lucian Bode, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cernavodă.

El a mai spus că numărul accidentelor grave a scăzut în primele șase luni față de anii trecuți. Bode susține că au fost identificate cinci cauze principale ale accidentelor rutiere. ”Pe primul loc se află indisciplina pietonilor, viteza, indisciplina bicicliștilor, neacordarea priorității de trecere la pietoni și neacordarea priorității de trecere a vehiculelor. Acestea sunt principalele cauze.”, a explicat ministrul de interne.

Lucian Bode a precizat că în 2019 au fost aplicat 929.000 de sancţiuni contravenţionale, iar 48% dintre acestea au fost pentru cele cinci cauze generatoare de accidente grave. De asemenea, în primul semestru din 2021 au fost date 409 sancţiuni contravenţionale.

”La Bacău, segmentul de drum în care s-a produs accidentul este în aliniament, vizibilitate foarte bună, fără restricții. N-au fost identificate urme de frânare. Conduita conducătorilor auto este foarte importantă în această perioadă. Aș vrea să fac un apel către toți participanții la trafic să circule cu prudență. Este o vorbă românească, grăbiți-vă încet”, a declarat Bode.

Weekend sumbru pe șoselele României

Peste 3.500 de persoane asistate medical de echipajele SMURD, 24 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, transmite Mediafax.

În acest sfârșit de săptămână, pompierii au gestionat 4.347 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.569 de persoane aflate în dificultate.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 17 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 24 de persoane și-au pierdut viața în ultimele 3 zile.

Mesajul unui poliţist după valul de tragedii de pe şosele: "Ţi se ridică părul la auzul ţipetelor sfâşietoare"

Un poliţist din Mangalia a transmis un mesaj sfâşietor, printr-o postare pe Facebook, după valul de tragedii de pe şoselele din România din ultimele 24 de ore.

Dan Georgescu, poliţist în Mangalia şi administrator al unei pagini de Facebook care a strâns o comunitate uriaşă de oameni, a transmis un mesaj sfâşietor după cumplitele accidente produse în ultimele 24 de ore.

"Cel puțin 1 persoană, la fiecare oră, a murit în accidente rutiere, în ultimele 24 de ore în România! Din păcate, printre victime se află și copii. Cauzele: viteza și depășirile neregulamentare.

Nimic nu este mai greu pentru un polițist decât să anunțe rudele celor decedați că aceștia din urmă pur și simplu nu mai sunt. Nu vreți să asistați la așa ceva. Chiar dacă avem ani de experiență, de fiecare dată ți se ridică părul pe șira spinării la auzul țipetelor sfâșietoare, la vederea disperării din ochii oamenilor. Îi ții în brațe o vreme și încerci să fii tare pentru ei.

Apoi îți ștergi lacrimile din colțul ochilor. Este prea mult, oricât am arăta cu degetul și oricâți vinovați am căuta. Drumuri bune!", a scris poliţistul în postarea de pe pagina de Facebook - Poliţiştii au umor.

Postare poliţistul vine în contextului tragediei de la Răcăciuni, judeţul Bacău, acolo unde, în această dimineaţă, şapte oameni, printre care şi doi copii, au murit într-unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în acest an pe şoselele din România.

 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole