Lucian Bode a precizat ce va cuprinde acordul politic:
„Astăzi am agreat ultimul pachet, pachetul social. Putem spune că mâine la ora 14 reluăm discuțiile pe structura guvernului și cred că mâine vom definitiva programul de guvernare și vom agrea acordul politic. Va fi un document scris, semnat de cei patru lideri ai partidelor care formează coaliția. Vom spune exact câte ministere ia fiecare partid, ce se întâmplă la rotație, cum se iau deciziile în coaliție. Nu este nevoie să avem un protocol de 100 de pagini. Este suficient să spunem cum va funcționa coaliția, cum se vor lua deciziile, cum se vor promova politicile guvernamentale și cum soluționăm eventualele dezacorduri.”
Lucian Bode l-a criticat pe Ludovic Orban. Acesta a spus că fostul lider PNL a negociat ”așa de bine” cu USR și UDMR încât PNL ”a ajuns să dezvolte România cu Ministerul Culturii”. ”Am dezvoltat-o spiritual”, a comentat prim-vicepreședintele PNL.
Citește și: Lucian Bode: "UDMR trebuie să fie parte din coaliţie, pentru că este un partener de cuvânt"
Măsuri economice din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR
În cadrul negocierilor privind viitorul program de guvernare PNL-PSD, au fost stabilite mai multe măsuri urgente pe plan economic.
Mihai Gâdea a prezentat în cadrul emisiunii „Sinteza Zile” 10 măsuri economice asupra cărora au căzut de acord politicienii din PSD și PNL, viitori parteneri de guvernare:
1. Creșterea investițiilor din PIB de la 5,6 la 7%
2. Păstrarea cotei unice
3. Scăderea contribuțiilor cu 0,5% pe an, în următorii 4 ani.
În legătura cu această măsură, deputatul PSD Marius Budăi a precizat: ”În viitorul apropiat trebuie să facem o analiză foarte clară a impozitării muncii din România. Mai ales la salariile mici este necesară o ajustare astfel încât neturile la acești oameni să crească.”
4. Reformă în administrația publică
Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a explicat ce presupune reforma în administrație asupra căreia au căzut de acord cele două partide: ”Este nevoie de eficientizare în administrația publică. La fonduri europene sunt multe lucruri rămase în urmă. Avem restanțe și din vechiul cadru financiar multianual și avem restanțe și în noul cadru financiar multianual, nu am trimis nimic până acum la Comisia Europeană. Altfel nu vom avea perfomanță nici în PNRR. Trebuie să dublăm efortul pentru că va veni noul cadru financiar multianual și atunci e nevoie de eficiență foarte mare în această zonă. ”
5. Creșterea capacității de producție de energie electrică și gaze
6. Investiții prin PNRR și fondul de modernizare
7. Creșterea alocațiilor
8. Creșterea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei
9. Creșterea pensiei
Citește și: Cresc pensiile și alocațiile. PNL și PSD au ajuns la o înțelegere
10. Creșterea alocației pentru persoanele cu dizabilități. De această măsură ar urma să beneficieze 840.000 de pensionari din România.
Citește și: Condiția cu care va crește salariul minim, anunțată de Marius Budăi