Antena 3 CNN Coronavirus Care sunt locurile din România cu cel mai mare risc de infectare

Care sunt locurile din România cu cel mai mare risc de infectare

2 minute de citit Publicat la 12:00 19 Mai 2020 Modificat la 12:00 19 Mai 2020

Spaţiile închise aglomerate, fie că avem în vedere mijloacele de transport în comun, clădirile de birouri sau spaţiile comerciale slab ventilate, reprezintă principalele zone de risc în ceea ce priveşte probabilitatea de infecţie cu noul coronavirus, susţin specialiştii epidemiologi.

Potrivit acestora, riscurile cele mai mari apar în spaţiile închise, şi ele cresc proporţional atât cu numărul de persoane prezente, dar şi în funcţie de măsura în care aceste persoane respectă măsurile de protecţie.

„Atunci când vorbim de un risc ridicat de infectare cu acest virus, avem în vedere spaţiile închise, în special unde avem o densitate mare de oameni, şi spaţii ce nu sunt aerisite. Bineînţeles, contează suprafaţa, e clar că riscul este mare în lift, riscul este mare într-o încăpere mică unde sunt mulţi oameni, riscul e mare în biserică. Dacă ne referim la spaţiile deschise, cred că un factor important îl joacă şi poluarea, pentru că nu-i totuna să mergem în parc şi să nu purtăm mască şi să fim undeva în trafic, la un semafor, unde avem multă poluare, multe maşini care ridică praful. Este un risc mult mai mare ca acest virus să ajungă în căile respiratorii în această situaţie”, a explicat Adrian Marinescu, medic specialist în cadrul Institutului „Matei Balş” din Capitală.

Potrivit medicilor, în ceea ce priveşte transportul în comun, alţi parametri ce influenţează riscul de îmbolnăvire sunt atât timpul petrecut în aceste mijloace, dar şi dacă persoanele au un comportament activ.

„Probabil că riscul cel mai mare este în spaţiile închise, unde există comunicare foarte multă, unde nu sunt respectate măsurile de distanţare fizică şi purtatul măştii în condiţiile în care petrecem mult timp împreună ca grup. Contează de asemenea, în special în mijloacele de transport în comun, dacă persoanele comunică. Una e să strănuţi, să vorbeşti, şi alta e să ai distanţarea fizică atunci când mergi 15 minute cu metroul”, este de părere Adrian Pană, medic specialist epidemiolog. 

În opinia acestuia, tocmai din acest motiv sălile de sport şi cele de fitness prezintă un risc special.

De altfel, un studiu recent al unor cercetători de la universităţi din Hong Kong şi Beijing cu privire la transmiterea acestui virus a ajuns la concluzia că din cele peste 7.300 de cazuri confirmate, doar într-unul singur a fost vorba de o transmisie în aer liber.

În contextul în care restaurantele şi terasele au rămas închise, mulţi dintre noi sunt poate tentaţi să se reîntâlnească cu prietenii apropiaţi la mese organizate în propriile locuinţe. Specialiştii atrag atenţia că riscurile nu sunt deloc mici, chiar dacă vorbim doar de două, trei persoane apropiate, pentru că sunt genul de activităţi unde măsurile de distanţare fizică nu pot fi respectate, scrie Adevărul
 

Etichete: risc contaminare
Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole