Un loc de parcare marcat pentru persoane cu dizabilități, undeva în București. Este singurul de acest fel pe o rază de câțiva kilometri.
O mașină a parcat acolo, ilegal, însă ilegalitatea poate fi sancționată doar dacă este constatată de cei abilitați.
Șoferul care a parcat pe locul pentru persoanele cu handicap nu și-a lăsat numărul în parbriz.
Cum ar trebui să procedeze cineva care are nevoie și este îndreptățit la acest loc de parcare?
Pentru a găsi un răspuns la această întrebare, ne-am întâlnit cu Paul şi Marius.
Amândoi au ajuns în scaun cu rotile din cauza unor teribile accidente, iar de atunci viaţa li s-a schimbat radical.
Persoanele cu dizabilități acuză lipsa de implicare a autorităților
Am încercat să vedem prin ochii lor cât de mult sunt afectați de mașinile parcate pe trotuar şi cât de des îşi pun viaţa în pericol, atunci când sunt obligaţi să coboare pe carosabil.
"Chiar şi în momentul de faţă, ne-am propus să ajungem undeva şi pur şi simplu nu avem cum. Nu este acces nici pe trotuar, nici pe lângă trotuar, nici pe nicăieri (...) Este un disconfort destul de mare, adică trebuie să stai, să fii atent la fiecare mașină, la fiecare lucru care in mod normal nu ar trebuie să existe", spune Paul Stănescu.
Lipsa implicării autorităților este aspectul pe care îl invocă cei doi și apropiații lor.
"Nu s-a întâmplat niciodata să vină niciun fel de autoritate să ne sprijine, în niciun fel, în niciun fel. Este foarte dificil să ieșim afară cu mașina, nu mai zic pe stradă, pentru ca efectiv nu găsești niciun loc de parcare, mai ales pentru persoanele cu handicap. Sunt ocupate toate", spune Maria, prietana lui Paul.
Cum găsești un loc de parcare pentru persoane cu dizabilități în centrul Capitalei? Răspuns: nu găsești
Pentru a exemplifica şi mai bine situaţia, Marius ne-a invitat la o plimbare cu maşina. Timp de 30 de minute ne-am învârtit în centrul Capitalei, fără vreo şansă ca Marius să găsească un loc de parcare.
Echipa Antena 3 a dorit să afle și părerea autorităţilor despre lipsa locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități.
"Nu ştiu în cât timp şi cum s-ar putea gestiona astfel de probleme. Cu siguranţă ar trebui să scadă numărul de autoturisme în primul rând (...) și ar fi nevoie de mai multă empatie", crede Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Lipsa locurilor de parcare și a facilităților pentru persoanele cu dizabilități reprezintă doar un fragment din problema mai amplă a congestiei traficului în marile orașe. O problemă amplificată de planurile nerealistie ale municipalităților, de incapacitatea edililor și de mentalitatea multora dintre semenii noștri.
Uneori, problemele generate capătă aspect letal, pentru că miile de maşini parcate la întâmplare îi pun în dificultate pe cei care se luptă să ne salveze viaţa.
Intervenția salvatorilor, împiedicată de mașinile parcate aiurea
"E greu să stingi doar din lateral atunci când pericolele sunt pe toate cele patru laturi, atunci când poate ai nevoie să salvezi de la înălţime o persoana folosind un braț", spune reprezentantul ISU București, Daniel Vasile.
Maşinile parcate pe trotuare blochează accesul autospecialelor de pompieri, care nu mai pot interveni cu echipamentele corespunzătoare la stingerea incendiilor.
E nevoie de multă conștientizare din partea tuturor, fie că vorbim de şoferi, pietoni sau autorităţi.
Oricând, cineva apropiat poate avea nevoie de intervenţia salvatorilor.
Dacă aceștia nu pot interveni din cauza maşinilor staţionate aiurea, culpa este a celor care nu au realizat cât de important este ca accesul vehiculelor de intervenție să nu fie blocat.