Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Locuitorii din Cernăuţi speră că un conflict armat va fi evitat pe cale diplomatică: "Nu e panică, lumea lucrează, trăiește"

Locuitorii din Cernăuţi speră că un conflict armat va fi evitat pe cale diplomatică: "Nu e panică, lumea lucrează, trăiește"

Cătălin Onofrei
1 minut de citit Publicat la 18:40 21 Feb 2022 Modificat la 18:43 21 Feb 2022

După 8 ani de conflict, războiul a devenit monoton pentru cei care în fiecare zi văd la televizor și pe internet aceleași știri. Oamenii cred că lumea este mai speriată decât ei, iar știrile sunt mult mai alarmiste în UE și SUA.

"Aici în Ucraina lucrurile se simt cu totul altfel decât ceea ce se simte în Europa şi aş spune că lumea este mult mai calmă şi mult mai puţin panicată decât în statele vecine", spune Vasile Bărbuţă, specialist în Relaţii Internaţionale.

Cu toate acestea marea majoritate cred că aceste tensiuni sunt doar un mod demonstrativ de a-şi arătă forţele.

"Noi nu credem în aceste fake-uri, nu credem. E clar că ruşii au vrut să-şi arate muşchii, să-şi arate colţii." -  este de părere și Iurie Levcic, director Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți.

Cei din Cernăuți trăiesc cu teama unui conflict, însă acest lucru nu îi împiedică să își ducă în continuare viața de zi cu zi.

"Oamenii noştri sunt liniştiţi, nu e panică, lumea lucrează, trăieşte, ne vedem de treburile noastre şi mi se pare că e aşa ceva departe de noi, ceva fantastic, un teatru al absurdului.", susține jurnalista Maria Toacă.

Anunţata întâlnire dintre Vladimir Putin şi Joe Biden nu pare să fie un motiv suficient pentru care Ucraina să fie ferită de război.

"Iarăşi e vorbă, iarăşi e politică, s-au întâlnit de sute de ori, au discutat le telefon, au discutat prin media, au discutat prin mesaje, nu s-a schimbat nimic, e momentul foarte prost când noi nu simţim că suntem în siguranţă, nu există securitate internaţională. Sunt puțini cei care știu unde sunt adăposturile în caz de război, iar marea majoritate spune că se va retrage în zona rurală pentru a-și proteja familiile, dar se va întoarce pentru a-și apăra țara.", explică Iurie Levcic, director Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți. 

Sunt puțini cei care știu unde se află adăposturile unde se pot ascunde în cazul unui război. 

În momentul în care se aud sirenele, oamenii au fost invatati să oprească curentul electric, gazele şi apa şi să se îndrepte spre adăposturi. Multi speră că desfășurarea a peste 180.000 de soldați ruși la frontierele de nord și est ale țării va rămâne un simplu exercițiu de imagine al Kremlinului.

Etichete: Ucraina cernăuți
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole