Antena 3 CNN Actualitate Educație Are sau nu „locația” sensul de „loc” în română? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Are sau nu „locația” sensul de „loc” în română? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Ana Iorga
2 minute de citit Publicat la 10:53 10 Iun 2021 Modificat la 10:53 10 Iun 2021

Incidentul semnalat de poliție era ceva clasic: mai mulți bucureșteni ascultau muzică la maximum în fața blocului și deranjau pe toată lumea. Respectivii s-au luat la ceartă cu poliția și nu au vrut să se legitimeze.

Se spunea în comunicat că polițiștii au mers la locație, adică la locul petrecerii. Reluăm așadar o discuție foarte aprinsă: Are sau nu „locația” sensul de „loc” în română? Este corect sau greșit?

Zice comunicatul poliției așa: Au fost solicitați în sprijin polițiștii aflați în zonă, care s-au deplasat la locație. Poți spune „locație” aici?

Mai dîm câteva exemple. Poți spune „locație” în aceste contexte? „A ales locația evenimentului”, „Ne vedem la locație” și „Aplicația identifică locația în care te afli”. Ce vrem să spunem aici? Locul evenimentului, locul stabilit și locul exact în care te afli. De ce spunem „locație” și nu „loc”? Probabil că simțim că ar avea mai multă precizie. Dar e corectă intuiția noastră?

Primul sens al acestui cuvânt este altul în dicționar. Locația înseamnă, mai întâi, închiriere, chirie plătită pe anumite lucruri luate în folosință temporară. Taxa de locație, de exemplu, este taxa care se plătește ca sancțiune când se depășește termenul de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau mașinilor.

În domeniul juridic, contractul de locație sau locațiune e un fel de contract de închiriere - o parte asigură alteia folosința asupra unui bun contra unei sume de bani, pe o perioadă determinată.

Sensul al treilea din DEX este de un loc anume, un loc precis determinat. Așadar, DEX notează și sensul de „loc”. Cuvântul a intrat în română, mai de mult, cu sensul din franceză, care desemnează activitatea de a închiria ceva și rezultatul ei. De aceea, pentru mulți, sensul recent de „loc” a fost primit cu multă neîncredere și e considerat greșit.

Sensul de „loc” a intrat în română, mai recent, din engleză, care înseamnă un anumit loc sau o anumită poziție. Prestigiul mai mare al englezei din ultimii ani a adus foarte multe astfel de cuvinte noi sau sensuri noi pentru cuvintele care există deja.

Prin urmare, dacă sensul de „loc” este notat în DEX, atunci exemplele de la început sunt corecte și este corect și să spui că polițiștii au ajuns la locație.

Touși, eu aleg să nu spun așa, nu mă veți auzi nici la știri cu „locație”, dar este corect cu acest sens încă din 2009. Deci puteți folosi „locație” și să nu îi mai certați pe alții care folosesc acest cuvânt cu sensul de „loc”.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole