Antena 3 CNN Actualitate Media Liviu Dragnea: „Proiectul de modificare a Legii pensiilor este finalizat”. Mihai Tudose, anunț important despre creșterile de salarii și pensii

Liviu Dragnea: „Proiectul de modificare a Legii pensiilor este finalizat”. Mihai Tudose, anunț important despre creșterile de salarii și pensii

7 minute de citit Publicat la 20:08 25 Oct 2017 Modificat la 20:08 25 Oct 2017

Premierul Mihai Tudose, președintele PSD, Liviu Dragnea, și ministrul Agriculturii, Petre Daea, au fost invitați, miercuri seară, la emisiunea „Punctul de întâlnire”, de la Antena 3, unde au răspuns la cele mai importante întrebări din domeniul economic și politic.

Premierul Mihai Tudose a anulat în ultima clipă prezența în platoul emisiunii, însă a participat telefonic la discuție.

2017 - cel mai bun an agricol

Liviu Dragnea: ”Sunt foarte atent la detalii. Pentru rigoare, s-ar putea să fie cel mai bun an agricol din istoria României, nu doar de la căderea comunismului”

Despre demiterea lui Mișa de la Finanțe și a Olguței Vasilescu, de la Ministerul Muncii

”Nu eu iau toate deciziile în privința guvernării. Mihai Tudose a fost cu mine ieri, aseară, la Satu Mare. Premierul a rămas la Guvern. Pentru prima dată vrem să facem un buget, așa cum am promis în programul de guvernare, un buget pe proiecte. Este un proiect construit pe două părți pe cheltuieli, pe salarii, pensii și a doua parte pe investiții (...) Am stat câte 18 ore pentru a lucra la buget, noaptea am plecat acasă și dimineață ne-am reîntâlnit și am aflat că vrem să-l dăm afară pe ministrul de Finanțe. 

”Bugetul e posibil să fie prezentat în Parlament până pe 31 octombrie. I-am spus premierului că și dacă este o întârziere de câteva zile, nu-i bai pentru că bugetul este foarte important”.

Despre remanierea Liei Olguța Vasilescu din Guvern: „Nu este adevărat. Încercăm să vedem de unde apare informația. CIne are interes să apară știrea asta falsă. Toate ministerele, toți miniștrii lucrează intens să prezinte în fața Guvernului proiectele”.

Mihai Tudose, despre proiectul de buget

”E important să fie făcut bine, să respectăm parametrii. Trebuie să respectam alocarile bugetare pentru pensii si salarii, la asta lucram acum. Am promis impreună cu partidul că nimeni nu va primi mai putini bani. Avem în vedere dezvoltarea României. 

Mihai Tudose, despre datele Eurostat

E important să atingem acel deficit sub 3%, să avem alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii. Am pus bazele proiectele pentru anul viitor și trebuie să ne asigurăm că ele vor funcționa, la anul. Am stabilit că de la 1 ianuarie va intra legea salarizării. Salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie, iar punctul de pensie va crește și el, de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei. Respectăm programul de guvernare literă cu literă și cifră cu cifră. Da, pe trimestrul 2 deficitul este de 4,1%. Noi nu vorbim de trimestre. Important e cum va fi la finalul anului. Am reașezat lucrurile. Ati văzut la rectificare că am așezat lucrurile.

Mihai Tudose, despre relația cu Liviu Dragnea

Nu sunt certat cu Liviu Dragnea. (...) Acum două seri şi domnia sa şi cu alţi colegi de la partid ne-a apucat ora unu noaptea lucrând pe diverse construcţii bugetare şi strategie de viitor de dezvoltare a ţării. Am stat împreună și în timp ce noi eram împreună se 'ştiriza' că ne certăm. Nu, chiar nu. Mă completez cu Dragnea.

Nu o să mai inaugurăm UN kilometru (...), spectacolul acela că mai inaugurăm doi kilometri, uitaţi-l. Din punctul nostru de vedere, şi al coaliţiei de guvernare, şi al partidului şi al Guvernului, o autostradă este o infrastructură care pleacă dintr-un oraş şi ajunge în alt oraş. Foarte simplă şi foarte clară, când e ea gata, atunci o inaugurăm... Parcări, coteţe, uitaţi, că nu o să vedeţi la noi aşa ceva", a spus Mihai Tudose. 

Mihai Tudose, despre eventuala demitere a Olguței Vasilescu

Unii aud voci. Mai spun încă o dată: dacă cineva aude voci şi nu are televizorul pornit sau nu are un telefon pe lângă, eu cred că un consult ar fi binevenit.

Petre Daea, despre anul agricol 2017

2017 este un an excepțional, fără precedent, un an istoric. Bugetul pentru agricultură în 2017 a fost construit pe programe. Le-am urmărit pas cu pas si ele au ajuns la un rezultat.

Am realizat cea mai buna producție de grâu din istorie. Dar și la mazăre, la floarea soarelui, la fasole. Sunt producții istorice pe care România nu le-a mai realizat. 

Primul obiectiv a fost acordarea subvențiilor la timp. Practic, aici este motorul.

Liviu Dragnea, despre producția istorică din 2017

E foarte mare bucurie. Suntem romani și suntem bucuroși că am început și noi să ridicam statutul de țară pe care îl are România. E normal să fie privați. Nu e producția noastră. Dar suntem mândri. Producția este, în mod real, mai mare decât e în cifre.

Domnul Daea, așa cum îl știti, a dat un răspuns foarte bun celor care spun că anul asta a plouat: „Poate să plouă, dar degeaba plouă dacă nu ai sămânță în pământ”.

Noi discutăm de programe care au fost puse în programe de guvernare care să dezvolte rețeaua de prelucrare si de desfacere. Au fost ani de zile în care fermierii plăteau în avans pentru irigații.

Liviu Dragnea, despre legea pensiilor

”Să nu riscăm să fim într-o confuzie. Ceea ce ne-am asumat prin programul de guv în ceea ce privește punctul de pensie..nu este afectat. Noi am discutat despre nevoia de a intra pe Lega pensiilor pentru a repara nedreptățile uriașe. Un exemplu: un român care a fost dascăl, la același număr de ani și încadrare, are o pensie de 2000 de lei, altul are 1700. 

Proiectul de modificare a legii pensiilor este finalizat. Am stabilit, de comun acord, am zis e important să finalizăm tot ce ține de legea bugetului. După o sa începem discuțiile serioase pe legea pensiilor. Prefer să întârziem puțin, decât să facem ceva cu alte proiecte.

Liviu Dragnea, despre taxa de solidaritate

Noi am spus în program că reducem contribuțiile de la 39,25 la sută la 35.  Cei 2,25 la sută va cumula șomaj, concediu medical, creanțe salariale. De ce? Pentru că au spus colegii de la Min Muncii că în Europa se va realiza un sistem de autoreglare între cetățenii care muncesc în diferite state și trebuie să existe sume distincte pentru aceste patru/cinci categorii de contribuții. Atunci, atunci cei 2,25 la sută vor fi stabilite în cuantum pe fiecare categorie din cele patru/cinci, anual prin legea bugetului de stat. De ce? Au fost ani în care la, ajutorul de șomaj, de exemplu, a fost excedent. (...) Nu va fi un nou impozit de 2 la sută. Va fi mult mai simplu și pentru companii. Au fost 39,25 la sută și vor fi de 37,25 la sută. Se dă, nu se ia.

Am spus în campania electorală că noi nu renunțăm la taxa pe stâlp, la supraacciza pe motorină și la scăderea TVA-ului, pentru 2017.

Liviu Dragnea, despre situația tensionată din PSD

Ziua CEx-ului a fost foarte importantă. Eu nu am asistat până acum în PSD la o discuție atât de profundă. Toți liderii de organizații au vorbit încărcați de discuțiile cu cei din teritoriu. Nu e în regulă ca un partid să nu fie lăsat să guverneze, să fie presat de instituții. Nu e corect ca un guvern să înceapă să fie remaniat de alte instituții decât de premier.

Eram în situația în care să avem un al doilea prim ministru in care să fie determinat să plece. Inclusiv Mihai Tudose și-a exprimat susținerea totală pentru cele două colege: ROvana Plumb și Sevil Shaidehh. Nu a fost ceartă. 

Am avut o discuție cu Mihai Tudose, înainte de CEx, de care o să îmi aduc aminte cu drag multă vreme. Am discutat despre partid, despre dușmani. Am fost foarte aproape să ne ducem către o decizie greşită sau proastă pentru noi, care ne putea afecta foarte mult. Situaţia lui Mihai a fost una foarte grea. Ce credeţi că era în sufletul meu? Al doilea premier pe care trebuia să îl oferim ca ofrandă cuiva. De ce? Domnule, noi am câştigat alegerile, noi ducem la îndeplinire acest program de guvernare, noi facem România să fie o ţară mai bună şi mai dezvoltată şi românii să aibă venituri mai mari. Cu toate piedicile.

Liviu Dragnea, despre reevaluarea lui Sorin Grindeanu

Eu nu am spus lucruri grele despre Grindeanu. Da, a fost manevrat în acele zile și poate va spune ce a fost atunci, poate va dori să se elibereze (...) Am avut o discuție cu Sorin Grindeanu. Prima dată mi-a spus Mihai Tudose când ne întorceam de la Vrancea că Sorin Grindeanu ar fi bine să fie recuperat și am decis că ar fi bine să găsim un loc în care să presteze, pentru că este un om bun, un om experimentat. Am avut o discuție cu dumnealui și l-am întrebat cam în ce domeniu ar dori să meargă, iar el a spus că ar dori la ANCOM și eu am fost de acord. Avem prea mulți dușmani în afara partidului ca să nu am capacitatea și înțelepciunea de a trece peste niște lucruri. (...) Din ce în ce mai mulți colegi spun că în spatele tuturor stă președintele Iohannis.

Liviu Dragnea, despre legile Justiției

Noi vrem ca în această sesiune parlamentară, aceste legi ale justiției să fie adoptate. Noi ducem legile la capat, la adoptare. Cu ce spune Comisia de la Veneția, în ianuarie, putem face o completare.

Liviu Dragnea, despre faptul că nu a fost salutat de președintele Iohannis

Eu am fost acolo împreună cu ceilalţi oficiali înainte. Eu nu puteam să ies din rând să merg să îi întind mâna. Mă gândeam că poate sare SPP pe mine sau, cine ştie, credeau că vreau să îi fac ceva. Dacă mă duc undeva şi sunt oameni deja acolo, eu mă duc şi întind mâna, ca acel care vine ultimul. Eu nu mai am încredere că preşedintele Iohannis acţionează echidistant şi nepartinic. Este preşedintele tuturor românilor, aşa scrie în Constituţie, nu preşedintele tuturor românilor în afară de PSD şi de susţinătorii PSD.

Citește mai multe din Media
» Citește mai multe din Media
TOP articole