Antena 3 CNN Externe LIVETEXT. Dezbaterea SUA. Harris: „Putin l-ar mânca pe Trump la prânz”. Trump: „Am spus Europei: ori plătiți, ori nu vă apărăm”

LIVETEXT. Dezbaterea SUA. Harris: „Putin l-ar mânca pe Trump la prânz”. Trump: „Am spus Europei: ori plătiți, ori nu vă apărăm”

de Adrian Dumitru    |   

Dezbaterea prezidențială dintre Donald Trump și Kamala Harris urmează să înceapă foarte curând. Cu mai puțin de două luni până la ziua alegerilor prezidențiale, cei doi candidați încearcă să obțină cât de repede pot un avans mai consistent în fața rivalului. Deși sondajele arată un ușor avans pentru Kamala Harris în ultima perioadă, cursa rămâne „încăpățânat” de strânsă, iar majoritatea sondajelor din statele competitive arată diferențe în marja de eroare. O victorie în această dezbatere ar putea să-l ducă pe unul dintre candidați puțin mai aproape de victorie.

--

Despre criza climatică

Kamala Harris: Fostul președinte a spus că schimbarea climatică e o escrocherie. Noi știm că e foarte reală, există victime – oameni care și-au pierdut casele. Tinerii țin mult la această problemă. Am investit miliarde de dolari, am creat locuri de muncă, am investit în energie verde și deschidem fabrici în toată lumea.

Donald Trump: Au pierdut 10.000 de locuri de muncă în industrie. Se construiesc fabrici în Mexic deținute de China care vor vinde în SUA. E incredibil cum ne-au vândut Chinei. Noi vom impune tarife și îi vom opri. Biden nu vrea să se ia de China pentru că l-au plătit cu milioane de dolari, la fel și Ucraina și ne întrebăm de ce e atât de loial Ucrainei și Chinei. E o administrație strâmbă și ne vând țara.

Despre războiul din Ucraina 

Donald Trump: Vreau ca războiul să se oprească, să salvez oameni. E mult mai rău decât numerele voastre false pe care le primiți. Ei nu cer Europei, un beneficiar mult mai mare decât noi, să plătească. Tu și Biden nu aveți curaj să cereți Europei să plătească. Le-am spus – ori plătiți, ori nu vă mai apărăm. Ar trebui forțați să plătească. Vreau să termin războiul, îi cunosc bine și pe Zelenski și pe Putin. Ei îl respectă pe președintele vostru, nu-l respectă pe Biden. Eu termin războiul înainte să devin președinte, de când voi fi ales îi aduc împreună și-l termin.

Biden n-avea idee cum să vorbească cu Putin și acum milioane de oameni au murit, iar acum ne jucăm cu Al Treilea Război Mondial. Unde e președintele nostru? L-au aruncat ca pe un câine din campanie, avem un președinte care nu știe că e în viață.

Cred că e în interesul SUA să oprim războiul ăsta.

Kamala Harris: În primul rând e important să-i reamintesc fostului președinte că nu se luptă cu Biden, se luptă cu mine. Eu m-am întâlnit cu Zelenski cu câteva zile înainte de invazie. Apoi am fost în România și Polonia și am adus 50 de țări împreună să susțină Ucraina pentru lupta ei dreaptă de apărare. Grație ajutoarelor noastre, Ucraina rămâne o țară liberă și independentă. Dacă Trump era președinte, Putin era la Kiev acum. Agenda lui Putin nu e doar despre Ucraina, de aceea aliații noștri europeni sunt atât de bucuroși că Trump nu e mai președinte. El nu înțelege de ce e NATO cea mai importantă alianță din lume. Putin te-ar mânca la prânz.

Donald Trump: Putin s-ar fi aflat la Moscova mult mai fericit decât e acum. Are arme nucleare, nimeni nu se gândește la asta, poate că le va folosi. Au trimis-o să negocieze pacea înainte să înceapă războiul, iar apoi a început invazia. Biden e cel mai rău președinte in istorie, ea va fi și mai rău.

Despre politică externă

Donald Trump: Israelul nu va mai exista în doi ani dacă Harris va fi aleasă. Știu că urăște Israelul și urăște și populația arabă pentru că tot locul ăla este aruncat în aer. Voi rezolva toate problemele astea repede.

Kamala Harris: Toți dictatorii abia așteaptă să fie ales Donald Trump pentru că știu că îl pot manipula și folosi.

Despre transferul pașnic de putere

Donald Trump: Nu am avut nimic de-a face cu asaltul de la Capitoliu. Am mers la Nancy Pelosi și primarul din DC și le-am spus că va fi un miting mare și că aș vrea să le pun la dispoziție Garda Națională. Au refuzat. Nu s-a fi întâmplat niciodată dacă-și făceau treaba.

Kamala Harris: Eu eram la Capitoliu atunci. În acea zi, președintele SUA a incitat o gloată violentă să ne atace Capitoliul. A fost pus sub acuzare penal pentru asta. Nu trebuie să ne întoarcem acolo, să nu ne întoarcem, e momentul să întoarcem pagina. Veniți alături de noi să ne susținem țara și democrația și domnia legii și să încheiem haosul și abordarea care merge spre atacarea fundațiilor noastre. Donald Trump a spus că va fi o baie de sânge dacă alegerile astea nu se termină cum vrea el. Să mergem spre viitor și nu înapoi spre trecut.

Donald Trump: De ce permitem acestor milioane de oameni să vină prin granița de sud. Eu aș zice să părăsim acum această dezbatere, să meargă la Washington DC și să semneze legea prin care se închide granița. Îl scoți din pat pe președinte, îl duci la birou să semneze și dacă faceți asta, granița se închide.

Cel mai probabil am încasat un glonț în cap din cauza lucrurilor pe care le spun despre mine. Ei au transformat în armă sistemul de justiție și l-au folosit împotriva mea. Vorbesc de democrație, că eu sunt o amenințare pentru democrație, ei au folosit sistemul împotriva mea

Kamala Harris: Donald Trump a fost concediat de 81 de milioane de oameni și are o problemă să înțeleagă asta. Nu ne putem permite să avem un președinte care încearcă să oprească voința oamenilor într-un scrutin liber și corect.

Liderii mondiali râd de Donald Trump. Liderii militari spun că e o rușine. Iar când vorbești în felul acesta într-o dezbatere prezidențială, ne faci să credem că poate acest candidat (Trump - n. red.) nu are temperamentul sau abilitatea de a nu se induce singur în confuzie. Poporul american merită mai mult.

Donald Trump: Viktor Orban, un om deștept, spune că avem nevoie de Trump înapoi la Casa Albă. Chinei îi era frică de el, Coreei de Nord îi era frică de el, Rusiei îi era frică. Eu am oprit Nord Stream 2, Biden l-a repornit.

Viktor Orban a spus-o, cel mai respectat și mai temut om e Trump. Dar când acest om slab și penibil care a venit la dezbatere data trecută, care încă ar fi fost aici dacă nu era dezbaterea aia... o să vă spun un secret – o urăște, nu poate să o suporte. 

Despre graniță

Kamala Harris: Sunt singura persoană de aici care a pus sub acuzare organizații transnaționale de traficanți și vreau să vă spun că avem o lege a securității la graniță care ne-ar fi permis să rezolvăm problema, mai ales a intrării drogurilor – fentanilului. Știți ce s-a întâmplat cu acea lege? Trump și-a sunat prietenii din Congres și le-a cerut să o distrugă. Avem nevoie de un lider care vine cu soluții. Vă invit să mergeți la mitingurile lui Trump pentru că-s foarte interesante, oamenii pleacă de acolo repede, de plictiseală și de epuizare. Vorbește despre personaje fictive, precum Hanibal Lecter sau despre cum faceți cancer de la centralele eoliene. Şi am să vă spun că singurul lucru despre care nu-l veţi auzi vorbind este despre voi. Nu-l veţi auzi vorbind despre nevoile voastre, despre visele voastre, despre nevoile voastre şi despre dorinţele voastre. Şi o să vă spun că eu cred că meritaţi un preşedinte care să vă pună pe primul loc. Şi vă promit că o voi face

Donald Trump: Oamenii nici nu merg la mitingurile ei, cei care merg sunt plătiți. Avem cele mai mari mitinguri din istoria politicii pentru că oamenii își vor țara înapoi.

O să ajungem la Al Treilea Război Mondial din cauza a ce fac ei. În Springfield se mănâncă câini și pisici, imigranții mănâncă câini și pisici, animalele de companie ale oamenilor. O să ajungem ca Venezuela pe steroizi.

Între timp, moderatorul a verificat afirmația lui Trump și a clarificat că e vorba de o minciună.

Când discuţia ajunge la o altă temă fierbinte, imigraţia ilegală, Trump a susţinut în mod fals că imigranţii „mănâncă animalele de companie” într-un oraş din Ohio.

În, probabil, cel mai bizar moment al acestei dezbateri de până acum, Trump a repetat o afirmaţie nefondată potrivit căreia imigranţii mănâncă animalele de companie într-un oraş din Ohio, forţând moderatorul de la ABC să îi spună că nu există nicio dovadă în acest sens.

Povestea migranţilor care ar fi mâncat animale de companie a circulat în presa republicană în ultimele zile şi a fost repetată de partenerul de campanie al lui Trump, JD Vance.

„Aţi adus vorba de Springfield, Ohio, iar ABC News a contactat administratorul oraşului de acolo. Acesta ne-a spus că nu au existat rapoarte credibile cu privire la afirmaţii specifice potrivit cărora animalele de companie ar fi fost rănite, vătămate sau abuzate de persoane din comunitatea imigranţilor”, i-a spus moderatorul David Muir lui Trump.

În replică, fostul preşedinte a spus că „aşa s-a spus la televizor”.

Harris: „Am făcut curat după Donald Trump”; Trump: „Am avut o țară cu o economie grozavă”

Kamala Harris: Eu am fost crescută într-o familie de mijloc. Sunt singura cu un plan și cred în aspirațiile americanilor. Vreau să construiesc o economie a oportunităților. Știm că familiile tinere au nevoie de sprijin și vreau să propun o tăiere de taxe pentru aceste familii. Pasiunea mea, una dintre ele sunt întreprinderile mici. Planul adversarului meu este să dea reduceri de taxe pentru miliardari și companii care vor exploda deficitul.

Donald Trump: Noi impunem tarife pentru ca celelalte țări să ne plătească în final pentru tot ce facem pentru lume. Am făcut-o împotriva China și împotriva altor locuri, ei, administrația Biden nu le-au eliminat. Inflația e cea mai rea din istoria țării noastre, e un dezastru pentru oameni, pentru clasa de mijloc, pentru toate clasele. Avem oameni care intră în țară de peste tot, din închisori, din azile și ne iau locurile de muncă. Ei sunt oamenii pe care ea (n. red. – Harris) și Biden i-au lăsat să intre. Eu am creat una dintre cele mai grozave economii, o să o fac din nou.

Kamala Harris: Să vorbim despre ne-a lăsat Donald Trump. Ne-a lăsat cel mai mare șomaj de la Marea Depresie. Ne-a lăsat cel mai mare atac asupra democrației de la Războiul Civil. Am făcut curat după Donald Trump. Veți auzi din nou o mulțime de minciuni, insulte și atacuri la persoană. Veți auzi de ceva periculos, proiectul 2025, pe care el vrea să-l implementeze.

Donald Trump: Nu am nimic de-a face cu Proiectul 2025, nu l-am citit, nu vreau să-l citesc. Toată lumea știe că sunt o carte deschisă – o să tai taxe, o să construiesc din nou o economie grozavă. Am avut o economie grozavă, ne-a lovit pandemia. Le-am dat o țară cu o economie pe care n-a mai văzut-o nimeni niciodată.

Kamala Harris: Donald Trump nu are niciun plan pentru voi. El are planuri pentru oamenii bogați. Cei mai buni economiști din țară ne-au analizat planurile – ne-au spus că planul nostru va însănătoși economia, al lui va exploda deficitul și va invita o recesiune. El e mai interesat să se apere pe el decât să vă ajute pe voi.

Donald Trump: Tot în ce a crezut acum patru ani nu mai există. Acum a trecut la planurile mele. Am vrut să-i trimit o șapcă MAGA. E o marxistă, toată lumea știe. Tatăl ei e marxist. Uitați-vă la ce au făcut țării noaste. Ne-au distrus țara cu politici nebunie. Ai putea spune că ne urăsc țara.

Despre avort

Donald Trump: Există avort și în a noua lună. Democrații sunt radicali, iar alegerea ei de vicepreședinte, oribilă pentru țara noastră, el spune că e în regulă să avem avort în a doua lună. E execuția copiilor. Prin geniul și inima a șase judecători de la Curtea Supremă am putut să doborâm precedentul Roe v. Wade și acum statele pot vota asupra problemei. E o problemă care ne-a rupt țara în două vreme de ani de zile.

Kamala Harris: Veți mai tot auzi minciuni, iar asta nu e surprinzător. Cum am ajuns aici – Trump a selectat trei judecători la SCOTUS care au doborât Roe v. Wade. În zeci de state avem restricții la avort care nu fac excepție de la viol sau incest. E imoral. Vă promit că atunci când congresul va trece o lege pentru avort, o voi promulga. Dacă Donald Trump va fi reales, el va interzice avortul la nivel federal. 

Nicăieri în America nu se poate face avort în a noua lună și nici nu se poate ucide copilul după naștere. E insultător pentru poporul american să faci o așa afirmație.

Donald Trump: E o minciună. Nu voi promulga o interdicție la nivel federal.

--

știre inițială:

Cei doi candidați vor intra pe scena dezbaterii din ipostaze profund diferite față de alți prezidențiabili din trecut – Donald Trump este pentru a șaptea oară într-o dezbatere prezidențială în ultimii opt ani. Prima oară când a fost prezent pe o astfel de scenă a fost în 2016, în prima dezbatere împotriva lui Hillary Clinton;

De cealaltă parte, Kamala Harris, a mai participat doar la dezbateri din alegeri preliminare – în 2020 – când s-a retras înainte de începerea votului în Iowa.

Mai mult decât atât, Harris și Trump nu s-au mai întâlnit niciodată față în față și nici nu și-au vorbit vreodată direct.

Aliații lui Trump l-au avertizat să nu o subestimeze pe Harris

În ultimele zile, Donald Trump a stat la reședinția sa din Florida, la Mar-a-Lago, unde echipa sa l-a pregătit de dezbaterea istorică din această noapte.

Surse familiarizate cu situația au declarat pentru CNN că apropiații lui Trump l-au avertizat pe fostul președinte să nu o subestimeze pe Harris.

Trump ar fi lăudat-o în privat pe fosta sa contracandidată, Hillary Clinton, drept o adversară „strălucită” în dezbateri, speculând că Harris ar fi o rivală mult mai slabă. Mulți dintre cei din anturajul său, însă, l-au avertizat să nu se aștepte că vicepreședinta americană va fi un adversar mai puțin formidabil.

Harris discută strategii de contracarare a minciunilor lui Trump

În tabăra democrată, consilierii Kamalei Harris au discutat dacă vicepreședinta americană ar trebui să aibă o strategie de „fact-checking” a minciunilor lui Donald Trump.

La dezbaterea precedentă, la care a participat Joe Biden, strategia de a atrage atenția asupra informațiilor false sau înșelătoare ale lui Trump nu a părut că a funcționat.

Consilierii lui Harris l-au descris des pe Trump ca pe un adversar de dezbatere imprevizibil și anticipează că acesta va lansa informații false și dificil de verificat în timpul dezbaterii. Aliații vicepreședintei americane au sfătuit-o pe aceasta să nu se lase copleșită de astfel de susțineri ale fostului președinte.

Dezbatere fără public

La fel ca dezbaterea precedentă, la care a participat Joe Biden, nici această confruntare nu va avea public, conform regulilor agreate de cele două campanii.

Conform campaniei Harris, „modelul comisiei de dezbateri prin care se construiau niște mari spectacole cu public, la costuri uriașe, pur și simplu nu este necesar și nici nu este important pentru o dezbatere de calitate”.

„Dezbaterile ar trebuie să se facă în beneficiul votanților americani care se uită de acasă la televizor, nu ca divertisment pentru un public live, la care să participe donatori și partizani care să perturbe și să ocupe timpul dezbaterii cu spectacole zgomotoase de aprobare sau cu huiduieli”, a declarat Jen O’Malley Dillon, șefa de campanie a Kamalei Harris.

În plus candidații nu vor avea voie să aibă un discurs de deschidere, însă li se va permite să ia cuvântul în încheierea dezbaterii, fiecare pentru o perioadă de două minute.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile