Antena 3 CNN Externe Lituania pregătește de urgență un plan național de evacuare în masă din cauza amenințărilor Rusiei. "Suntem în prim-plan"

Lituania pregătește de urgență un plan național de evacuare în masă din cauza amenințărilor Rusiei. "Suntem în prim-plan"

de Georgiana Marina    |   

Ministrul lituanian de interne Agnė Bilotaitė a anunțat că până la începutul lunii octombrie va fi elaborat un plan național de evacuare în masă, scrie Ukrainska Pravda.

Agnė Bilotaitė consideră că Lituania ar trebui să aibă acum un plan de evacuare la nivel național și să fie pregătită să-l implementeze, a transmis radiodifuzorul public lituanian LRT, potrivit sursei citate. „Fiecare autoritate locală are propriul plan de evacuare, dar, evident, trebuie să avem un plan la nivel național și să fim pregătiți să-l implementăm”, a spus ea.

Ministrul a subliniat că securitatea populației a devenit o prioritate din cauza atacurilor cibernetice și că protecția civilă este acum mai importantă ca niciodată.

„Războiul împotriva Ucrainei continuă, țările din regiunea noastră sunt supuse atacurilor hibride și de dezinformare, iar sabotajul este noua noastră realitate. Este important să remarcăm că suntem în prim-plan, așa că astăzi, protecția civilă a devenit o prioritate", a explicat oficialul.

Ea a subliniat că întărirea protecției civile doar la nivel național este insuficientă și că este nevoie de o decizie de colaborare cu alte state baltice. În plus, țările intenționează să caute finanțare din partea Uniunii Europene.

„Trebuie să ne coordonăm eforturile la nivel regional și european. Este costisitor, dar este important să ne combinăm capacitățile și să obținem sprijin din partea UE. Solicităm o evaluare a riscurilor pentru a înțelege mai bine amenințările și pentru a consolida măsurile de protecție publică”, a spus ministrul.

Anterior, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis ar fi criticat aliații NATO, afirmând că inacțiunea acestora a permis dronelor rusești să cadă pe teritoriul Alianței. „Dronele rusești au început să se prăbușească pe teritoriul NATO din cauza inacțiunii statelor membre. Nimic nu ar trebui să cadă în Ucraina, sau Letonia, sau oriunde pe teritoriul NATO, dar aceasta este noua realitate din cauza inacțiunii noastre”, consideră ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

El a adăugat că Lituania va „sprijini un răspuns puternic aliat”.

În iunie, guvernul german a elaborat un nou plan de urgență în cazul unui război pe fondul amenințării din partea Rusiei.

 

Subiecte în articol: Lituania Rusia armata evacuare
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile