Antena 3 CNN Externe Lituania instalează „dinți de dragon” și își pregătește podurile să fie aruncate în aer

Lituania instalează „dinți de dragon” și își pregătește podurile să fie aruncate în aer

de Adrian Dumitru    |   

Lituania a instalat, ca măsură de protecție, „dinți de dragon” – un tip specific de bariere anti-tanc – pe podurile care leagă țara de Rusia, în condițiile în care autoritățile de la Vilnius iau în calcul o posibilă invazie rusească în viitor, relatează The Telegraph.

Ministerul apărării lituanian a confirmat și că țara se pregătește cu „capacități de foc” în jurul unui alt pod fortificat, peste râul Neman, în cazul în care va fi nevoie să se respingă un potențial atac al rușilor.

„Fortificațiile vor fi sprijinite cu capacități de foc, în cazul în care va fi nevoie, pentru a opri și pentru a distruge dușmanul”, au transmis autoritățile de la Vilnius.

Râul Neman este frontiera naturală dintre Lituania și provincia rusească Kaliningrad, furată de ruși după Al Doilea Război Mondial. Râul are o lungime de peste 900 de kilometri și traversează Belarusul, Lituania și se varsă în Marea Nordului.

Conform armatei britanice, bariere de tipul „dinților de dragon” sunt menite să încetinească avansul tancurilor și să „permită atacarea vehiculelor vulnerabile”. Ele au fost folosite prima oară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și sunt făcute din beton armat.

Fotografiile făcute la podul peste râul Neman arată zeci de astfel de bariere triunghiulare de beton care blochează drumul.

Pregătire de război

Lituania se pregătește de război de-a dreptul, conform informațiilor recente – mine, mitraliere, sârmă ghimpată și arici metalici au mai fost instalați în zona de graniță.

„Sunt măsuri de precauție pentru a ne asigura o apărare coerentă”, a transmis ministerul apărării lituanian.

De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, zona de graniță Polonia-Lituania-Kaliningrad a devenit una dintre cele mai fortificate din Europa.

Luna trecută, Lituania a instalat „dinți de dragon” și pe podul Regina Louise, construit în 1907, care trece tot peste râul Neman și conectează orașul rusesc Sovețk din Kaliningrad de satul lituanian Panemune.

Conform unor fotografii făcute publice de ministerul lituanian, rușii au desenat un Z urias cu negru și portocaliu pe o clădire din fața graniței cu Lituania. Z-ul, așa zisa svastică rusească, e un simbol al războiului purtat de regimul criminal de la Kremlin.

Laurynas Kasciaunas, minsitrul apărării lituanian, a declarat, în această săptămână, că desfășurarea „dinților dragonului” este o parte a măsurilor de apărare care sunt implementate la toate podurile lituaniene.

„Unele poduri vor fi fortificate, altele vor fi pregătite pentru a fi aruncate în aer”,  a spus el.

Subiecte în articol: Lituania Rusia razboi invazie armata
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile