Antena 3 CNN Life Travel Litoralul de lux al Croației, în inima Europei

Litoralul de lux al Croației, în inima Europei

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 11:43 03 Mar 2023 Modificat la 11:43 03 Mar 2023

Resorturile de la malul Mării Adriatice, din Croația, sunt foarte apreciate de vest-europeni. Turismul Croației s-a dezvoltat pe baza unei strategii foarte bine definite, astfel încât țara a devenit, în foarte scurt timp după implementarea strategiei de dezvoltare, o adevărată perlă a turismului, în inima Europei.

Anul trecut, în presa europeană se comenta situația turismului din Croația ca fiind baza transformării țării în „portul la mare al Austriei” şi „sat de vacanţă pentru germani şi austrieci”, cele două țări vecine investind în drumuri şi căi ferate moderne care fac legătura cu litoralul croat. Tocmai de aceea nu a fost nicio surpriză intrarea Croației în Schengen și nici trecerea la moneda Euro.

Croaţia este avantajată de poziția central-europeană, având ieşire la Marea Adriatică, dar și de climatul mediteranean plăcut din zona costieră, cu multe zile însorite pe parcursul anului şi mare caldă, care vara ajunge la temperaturi de până la 28°C. Temperatura medie a aerului în interiorul continentului variază între 0 şi 2°C în ianuarie şi între 24 şi 28°C în august, în timp ce de-a lungul coastei temperatura medie a aerului este între 6 şi 11°C în ianuarie şi între 26 şi 30°C în august.

20% din PIB vine din turism

Dezvoltându-și turismul, Croația are avantajul învecinării cu Slovenia şi Ungaria la nord, cu Serbia la est, cu Bosnia şi Herţegovina şi cu Muntenegru la sud, fiind despărţită de Italia prin Marea Adriatică la vest, astfel încât a devenit destinaţia de vacanţă preferată a multor europeni, în ultimii ani, mai ales după ce s-au construit foarte multe hoteluri de lux în stațiunile de la malul mării. Turismul aduce 20% din PIB-ul țării, încă din 2011.

Una dintre cele mai vizitate destinații turistice ale Croației este Plaja Zlatni Rat, de pe insula Brac. Cei mai mulți turiști străini vin din Germania, Slovenia, Austria și Cehia, în special pe coasta Mării Adriatice. Opatija a fost prima stațiune de pe litoralul croat, deschisă la jumătatea secolului al XIX-lea, care a devenit, până în 1890, una dintre cele mai importante stațiuni balneare din Europa. Apoi s-au dezvoltat și alte stațiuni turistice de-a lungul coastei și pe numeroasele insule, serviciile fiind de cea mai bună calitate.

Foarte dezvoltat este aici turismul nautic, fiind numeroase porturi de agrement, cu peste 16.000 de dane. Litoralul este ajutat și prin atractivitatea circuitelor culturale care se pot face, datorită orașelor medievale din zona coastei. În timpul verii, aici se organizează și multe evenimente culturale importante. Croația se laudă și cu o mare nepoluată, lucru dovedit de existența numeroaselor rezervații naturale. Turiștii au la dispoziție 116 plaje cu steag albastru, țara fiind clasată pe primele locuri în topul celor mai populare destinații din lume.

Pentru sezonul estival de anul acesta, Croația promovează mai ales vacanțele de lux pe litoral, în regim ultra all inclusive, dar sunt și foarte multe oferte la prețuri mai mici, pentru cazare cu demipensiune sau doar cu mic dejun. Prețurile sunt mai mari decât în Grecia sau Bulgaria – destinațiile cele mai populare pentru români, pe timp de vară. O vacanță la un hotel de 4 stele, pe malul mării, precum Valamar Bellevue Resort, din Rabac, Pensinsula Istria, pentru două persoane, cu șapte nopți de cazare, costă 818 euro cu mic dejun inclus sau 910 euro cu demipensiune, fără transport inclus.

Tot în Peninsula Istria, la Savudrija, pentru 7 nopți la un hotel de 5 stele, doi adulți vor plăti, de la 1 iunie 2023, 1.943 de euro, doar pentru cazare cu mic dejun inclus, la un hotel precum Kempinski Hotel Adriatic, cu vedere la mare. În cazul vacanțelor la hoteluri de lux cu all inclusive și ultra all inclusive, un cuplu va plăti peste 3.000 de euro, pentru 7 nopți de cazare.

Etichete: Croatia
Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole