Pe data de 18 august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat graba unor state de a administra a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, subliniind că datele nu au demonstrat deocamdată necesitatea unui rapel.
"Considerăm în mod clar că datele actuale nu indică faptul că rapelurile sunt necesare", declara, la acel moment, responsabila ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, într-o conferinţă de presă.
Trebuie "să aşteptăm ca ştiinţa să ne spună când sunt necesare rapelurile, ce grupe de persoane şi ce vaccinuri au nevoie de rapeluri", explica ea.
Nici din punct de vedere "moral şi etic" nu este bine ca țările bogate să administreze a treia doză "când restul lumii așteaptă prima injecție", adăuga responsabila OMS.
Cu toate acestea, numeroase state au decis să acorde a treia doză persoanelor vulnerabile.
Iată cum este situația în lume, la finalul lunii august:
Statele Unite ale Americii
Începând cu 20 septembrie, vor fi puse la dispoziție mesaje pentru cei care au primit a doua doză cu cel puțin opt luni în urmă, dar autoritățile sanitare federale de sănătate intenționează să reducă acest timp de așteptare, pentru a încetini creșterea infecțiilor în ţară.
Uniunea Europeană
Agenţia Europeană a Medicamentului (Ema) nu s-a exprimat încă cu privire la necesitatea unei a treia doze sau la ce vârstă ar trebui recomandată deoarece, în opinia sa, nu există încă suficiente date. Prin urmare, ţările Uniunii Europene care iau decizia, se expun riscurilor legale. În ciuda acestui fapt, unele dintre cele 27 de ţări din UE au stabilit deja când vor începe să administreze a treia doză. Iar Ungaria a pornit deja!
Austria
În Austria, a treia doză va fi administrată începând cu 17 octombrie. Acest lucru a fost anunțat de ministrul sănătății, Wolfgang Mückstein, 10 august. Doza va fi administrată la şase până la nouă luni de la prima rundă de vaccinare rezidenților din casele de îngrijire medicală, celor peste 65 de ani, persoanelor fragile şi celor care au primit un vaccin Johnson & Johnson sau AstraZeneca ca primă doză. Toţi ceilalţi vor putea cere a treia doză la nouă până la 12 luni de la ultima doză. Pentru a treia doză, se vor utiliza vaccinurile BioNTech / Pfizer sau Moderna.
Belgia
Belgia a autorizat cea de-a treia doză de vaccin, în special vaccinul ARNm.
Danemarca
Danezilor cu sistem imunitar slab li se va recomanda o a treia doză de vaccin.
Franţa
În ultimele zile, Haute Autorité de Santé (HAS) a recomandat administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid-19 tuturor celor peste 65 de ani şi celor cu imunitate scăzută. HAS a explicat că a treia doză trebuie administrată la şase luni după a doua. Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson vor primi, de asemenea, o doză de Pfizer sau Moderna la cel puţin patru săptămâni după prima administrare. Rechemările sunt așteptate să înceapă în septembrie.
Finlanda
Încă nu a luat o decizie, dar tema este aprins dezbătută în această ţară.
Germania
Germania va începe să administreze a treia doză de vaccin persoanelor în vârstă şi persoanelor cu risc. O va face din septembrie. Noua doză, cu Pfizer sau Moderna, va fi oferit şi celor care au primit deja două doze de Astrazeneca sau Johnson & Johnson. În Bavaria, rezervările sunt deja deschise.
Grecia
Grecia a anunțat, pe 23 august, că persoanelor vulnerabile li se va oferi o nouă doză cu vaccinuri ARNm, care va fi disponibilă în prima săptămână a lunii septembrie.
Marea Britanie
A treia doză de vaccin va fi administrată persoanelor fragile şi vârstnicilor din Marea Britanie din septembrie. Guvernul Johnson a fost de asemenea de acord să achiziționeze încă 60 de milioane de doze de Pfizer / BioNTech înainte de programul posibil de rechemare, aducând comanda sa totală la 100 de milioane de doze. În Marea Britanie, populația a fost vaccinată cu Astrazeneca.
Italia
Italia nu şi-a definit încă planul. Dar ar putea face acest lucru în curând. „A treia doză se va face probabil pentru cei peste 80 de ani", a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, într-un interviu.
Olanda
Guvernul olandez a cerut aviz consiliului său de sănătate şi se aşteaptă să aibă un răspuns până la jumătatea lunii septembrie.
Polonia
Polonia nu a luat încă o decizie cu privire la a treia doză. La începutul lunii august, experții au spus că se gândesc să le ofere persoanelor vulnerabile o a treia injecție, dar ministrul Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat că nu există încă suficiente date pentru a decide.
Republica Cehă
Guvernul ceh va oferi un vaccin de rapel COVID-19 începând cu 20 septembrie oricărei persoane vaccinate anterior.
Spania
Spania este pregătită să administreze a treia doză de vaccin anti-Covid în cazul în care studiile clinice, EMA şi comisia spaniolă de experţi în vaccinuri o vor recomanda, a explicat ministrul Sănătăţii, Carolina Darias. Ministrul a adăugat că guvernul aşteaptă rezultatul acestor evaluări pentru a stabili în cele din urmă când ar putea începe administrarea celei de-a treia doze.
Suedia
Suedia a anunţat un program de rechemare pentru persoanele cu risc de boli grave, cum ar fi persoanele în vârstă. Campania de vaccinare pentru a treia doză va începe în toamnă. Cu toate acestea, Agenţia Suedeză de Sănătate Publică a declarat că se aşteaptă ca a treia doză să fie administrată majorităţii adulţilor abia începând cu anul viitor.
Ungaria
Ungaria este singura ţară din UE care a început deja să administreze a treia doză şi le oferă oricui doreşte, atât timp cât vaccinarea are loc la cel puţin patru luni după ultima doză. Guvernul a publicat un ghid oficial care oferă o abordare „mix-and-match”: cei care au primit un vaccin Oxford / AstraZeneca, Johnson & Johnson sau Sputnik V primesc acum fie un vaccin ARNm, fie un vaccin cu virus inactivat, precum Sinopharm. Cei care au avut deja un vaccin ARNm primesc acum un vaccin cu virus viral sau un vaccin cu virus inactivat pentru rapel. Ungaria continuă, de asemenea, să administreze vaccinurile ruseşti şi chineze, care nu sunt recunoscute de Uniunea Europeană.
Brazilia
Brazilienii cu sistem imunitar compromis şi persoanele în vârstă de peste 80 de ani vor primi a treia doză de vaccin, pentru a reduce creșterea infecțiilor în țară, care are o rată de vaccinare scăzută şi cea mai mare mortalitate din lume după Statele Unite.
Cambodgia
Cambodgia oferă o doză de AstraZeneca celor care au primit vaccinuri Sinopharm şi Sinovac încă din 12 august.
Canada
La sfârşitul lunii august, provincia canadiană Ontario a început să ofere a treia doză persoanelor vulnerabile.
Chile
Chile a început să administreze a treia doză celor care au primit deja vaccinul Sinovac pe 11 august, în încercarea de a consolida succesul uneia dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume.
China
A treia doză de vaccin anti-Covid-19 trebuie administrată după ce majoritatea populației a terminat prima etapă de vaccinare.
Ecuador
Ecuador va administra a treia doză de vaccin persoanelor cu sistem imunitar slab şi va efectua teste pentru a determina dacă restul populaţiei are nevoie de un rapel.
Republica Dominicană
Autoritățile sanitare dominicane au început să distribuie a treia doză încă de la începutul lunii iulie.
Sursă: Mediafax