Data la care alegeţi să vă vaccinaţi, serul pe care l-aşi prefera sau când ar fi mai bine să vă imunizaţi sunt doar câteva dintre aspectele de care ar fi bine să ţineţi cont în momentul în care intraţi şi vă programaţi în platformă.
Persoanele din etapa a III-a care vor să se vaccineze de exemplu cu Pfizer sau cu Moderna trebuie să mai aştepte, pentru că deocamdată nu sunt locuri disponibile.
Înscrierea pe listele de aşteptare se face urmând paşii de pe platformă şi sunt deja câteva mii se persoane. Totodată, poziţia de pe listele de aşteptare nu este una fixă. Autorităţile nu dau posibilitatea de a alege tipul de vaccin, dar fiecare centru de vaccinare are un tip de vaccin alocat.
Adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani se pot vaccina doar cu Pfizer.
10 Lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de vaccinare
1. Înainte de a alege vaccinul, ar fi indicat să vă consultaţi cu medicul curant, în cazul în care ştiţi că suferiţi de diferite afecţiuni sau comorbidităţi, ori alergii. Totodată, dacă ştiţi că urmaţi cu tratament ar fi mai bine să îi cereţi şi părerea medicului.
2. Înainte de înscriere e bine să luați decizia dacă vreți să vă vaccinați repede sau cu un anumit vaccin.
3. Persoanele din etapa a 3-a care vor să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna trebuie să aștepte o perioadă mai lungă până vor avea posibilitatea să se programeze.
4. Înscrierea pe lista de așteptare se face urmând paşii de pe platformă
5. Poziția pe lista de așteptare nu e fixă. Ea se poate modifica în funcţie de locurile disponibile din centrul de vaccinare pe care l-aţi ales
6. Deși autoritățile nu oferă posibilitatea alegerii vaccinului, centrele de vaccinare sunt desemnate de la început să folosească doar un singur tip de vaccin.
7. Înainte de a realiza o programare e bine să ştiţi ce eficienţă are fiecare vaccin şi ce tehnică foloseşte. La ora actuală în România sunt disponibile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca
8. Adolescenții cu vârsta între 16 și 18 ani se pot vaccina doar cu Pfizer. Este singurul vaccin aprobat pentru minori.
9. Pentru locuitorii din marile orașe cea mai bună soluție este să aleagă centre la o distanță mai mare de aglomerările urbane.
10. Înainte de vaccinare este bine să ştii care sunt efectele adverse pe care fiecare ser anti-COVID le poate genera.