Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Alertă în sănătate! Lipsesc medicamente care fac diferența între viață și moarte: ”Peste 5.000 de produse generice” | România Inteligentă

Alertă în sănătate! Lipsesc medicamente care fac diferența între viață și moarte: ”Peste 5.000 de produse generice” | România Inteligentă

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:11 08 Apr 2022 Modificat la 18:24 08 Apr 2022

Afectate sunt şi rudele care sunt nevoite să renunţe la job pentru a-i putea îngriji pe cei dragi.

Semnalul a venit din partea Asociaţiei Bolnavilor Cronici în cadrul conferinţei în domeniul sănătăţii organizată de Antena 3 şi Jurnalul, sub egida România Inteligentă.

Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor Cronici povesteşte că de multe ori a primit apeluri disperate din partea bolnavilor care nu mai aveau acces la tratamentele vitale. Starea de sănătate a multor pacienți s-a agravat pentru că nu au primit la timp medicamentele.

„Automat o persoană cu dizabilitate va deveni o persoană care va fi dependentă social de anumite venituri, nu va mai fi activă în câmpul muncii. Plus, sunt costurile familiei. De multe ori sunt persoane care renunță la job pentru a avea grijă de un pacient, fie că este un pacient în vârstă, fie că vorbim de un anumit pacient cu boli cronice.”, spune Radu Gănescu, președinte COPAC.

Laszlo Attila, secretar în Comisia pentru Sănătate din Senatul României, susține că în România lipsesc peste 5.000 de produse generice de pe piață:

„Ca rezultat al neimplicării la timp sau neimplicării eficiente să știți că ne lipsesc peste 5.000 de produse generice de pe piață, pentru că suntem în situația în care nu rentează la foarte multă lume, operatori din piață.”

Un semnal de alarmă vine şi din partea Asociaţiei Producătorilor pentru Medicamente Generice. Reprezentanţii Asociației atrag atenţia că autorităţile trebuie să ia urgent măsuri pentru a menţine medicamentele vitale pe piaţa românească.

„Costurile au crescut pentru materii prime, energie și transport și pot să dau un exemplu. 80% din susbstanța activă e importată din India și China. Un container de 4.000 de euro a ajuns la 10-12.000 de euro.”, spune Daniel Bran vicepreşedinte APMGR.

Reducerea taxei clowback care ar putea preveni o posibilă criză a medicamentelor este luată în calcul şi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi chiar de cei de la Ministerul de Finanţe.

Taxa clowback a fost introdusă în România în urmă cu 13 ani în perioada crizei financiare. Deşi ţara noastră a trecut de acel prag, măsură este în vigoare şi în prezent.

Conferinţa Naţională ”Alertă în sănătate” organizată de România Inteligentă a avut  loc joi, 7 aprilie 2022, între orele 09.00 - 12.00, la Hotel RadissonBlu din Bucureşti și a fost transmisă Live pe pagina de Facebook Antena 3 şi pe site-ul antena3.ro.

În cadrul conferinţei, care a fost moderată de Adrian Ursu, au fost prezente companii, asociații și organizații din domeniul farmaceutic. Totodată, au participat reprezentanți ai autorităților centrale, comisii parlamentare și specialişti.

 

Etichete: medicamente
Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole