”Este momentul ca toți să reușim să prioritizăm copiii, încheierea anului școlar în bune condiții și posibilitatea ca toți elevii, de la clasa a VIII-a până la clasa a XII-a, să poată da examenele naționale. Considerăm că această soluție (majorarea salariilor, n.red.), găsită împreună, de către Guvern și federațiile sindicale, răspunde și nevoii de echitate în sistem, pentru că, pentru debutanți, creșterea este de 25%, pentru celelalte categorii fiind creșteri variabile, dar nu mai mici de 18%. Sunt creșteri importante care arată angajamentul Guvernului pentru ca salarizarea în educație să fie, într-adevăr, motivantă și cred că trebuie să ne gândim cu toții la interesul copiilor”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.
”Perioadă de înscriere pentru Evaluarea Națională are loc între 6 și 9 iunie. În funcție de resursele umane disponibile în fiecare unitate de învățământ, la momentul 6 iunie, vom decide, similar cu perioada de înscriere pentru examenul de bacalaureat, dacă este nevoie să extindem, sau nu, calendarul existent.
Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educației a făcut tot posibilul astfel încât să se reușească parcurgerea tuturor proceselor educaționale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fără modificarea calendarului examenelor naționale, Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a și examenul de Bacalaureat, și mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul școlar.
În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecințe de tipul reprogramare examene sau prelungire an școlar. Și cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecințe. Sunt convinsă că se va putea găsi înțelepciunea și formula pentru ca toți copiii să poată da examenele la timp și pentru a-și putea urma parcursul educațional.
Vom afla care este răspunsul cadrelor didactice, după care vom analiza necesitatea, în funcție de resursa umane existentă în sistem, de a recadra, din punct de vedere al calendarului, procesul educațional”, a continuat Ligia Deca.
Profesorii continuă protestele
Cu toate acestea, Liderul Federației Sindicatelor Libere de Învățământ din România, Simion Hăncescu a declarat, în direct la Antena 3 CNN, că profesorii își vor continua marți greva, asta după ce Guvernul a propus o majorare salarială profesorilor, cu 1000 de lei brut, sumă eșalonată în trei ani.
"Această grevă generală a fost declanșată în urma unui referendum. Este voința oamenilor de a accepta această formă de luptă. Doar membrii sindicatului sunt cei care decid încetarea acestei forme de protest. Acesta este mandatul pe care îl am și eu ca lider sunt obligat să îl respect.
Oamenii au spus că nu sunt de acord cu această eșalonare pe trei ani de zile. Conform celor pe care le-au stabilit, marți este grevă", a declarat președintele FSLI.