Antena 3 CNN Life Lidia Fecioru, situațiile în care nu trebuie să fim prea buni: "Dacă ești bun ești luat de prost"

Lidia Fecioru, situațiile în care nu trebuie să fim prea buni: "Dacă ești bun ești luat de prost"

Alin Tarnovschi
3 minute de citit Publicat la 20:10 24 Oct 2020 Modificat la 20:10 24 Oct 2020

Închipuie-ți ce stare ai după ce simți că ai fost folosit. Riști să fii folosit, ai fost folosit și îți dai seama. Tu ești amabil, ești drăguț și oamenii au tendința de a se folosi de bunătatea ta, de sinceritatea și de a călca peste tine.

Dacă ești bun ești prost. Ești luat de cel mai mare fraier de pe Pământul ăsta dacă ești bun prea tare.

Trebuie să știi toate aceste chestii și să îți dai seama, atunci când cineva încearcă să te folosească. Oamenii buni nu suportă să vadă oamenii suferinzi și atunci încearcă să ajute. Iar celălalt începe să folosească foarte mult chestia asta.

Și îți dai seama că te-a folosit cât a avut nevoie, cât să își facă treburile lui și apoi te-a aruncat ca pe o măsea stricată.

Lidia Fecioru, situațiile când nu e bine să fim prea buni

Atunci când nu îți sunt respectate limitele. Fiind bun, nu te cerți cu ceilalți și oamenii trag de tine și te duc până la limita exasperării și nu realizează că și tu, la rândul tău, ai o limită.

Când vezi că nu îți este respectată limita, te trezești. Mai avem chestia cu indiferența altora. Noi ne tăvălim în chinurile facerii de bine și sunt ceilalți pe care nu îi interesează.

Indiferența e cea care bate orice sentiment posibil. Indiferența și ignoranța sunt două lucruri care pe om îl rănesc cel mai mult.

Lipsa îngrijirii de sine. Îți pasă de ăla că e desculț, îți pasă de ăla că s-a certat cu nevasta, îți pasă de aia că a luat bătaie de la bărbat, dar cea mai multă îngrijiri o ai nevoie tu.

Când avem grija celorlalți, dar de tine uiți în totalitate. Nu îți pasă cum trăiești, nici de ce trăiești. Important pentru tine e că ai făcut un bine, dar și această chestie are o limită.

Lidia Fecioru, despre când nu e bine să fim prea buni

Problema de încredere. Atunci când ești cu tot sufletul cu un om. Atunci când ai încredința un secret și devii vulnerabil. Și atunci problema de înredere că celălalt te poate trăda când îți e lumea mai dragă.

Sau poate folosi acele lucruri împotriva ta când crezi tu că poți avea încredere și ai nevoie de ajutor, atunci vine cu arma de șantaj. Noi am trăit aceste lucruri și le trăim în continuare.

Și nouă, dar poate nu la nivel așa de mare, ni s-a întâmplat la fel. Fiecare, la nivel individual poate a pățit o chestie de genul acesta. Și tot pățitul e priceput până la urmă.

Ești atent și când ești folosit, și când ți se formează mâna și când începi să uiți de tine și ai numai grija celorlalți.

Mai există distorsiunea percepției. Îl vezi că este un nărod, dar crezi că nu e adevărat. Și tu cauți în prostia asta o formă de misticism. Vrei să îi dai ceva, un bonus.

Încearcă să scoți un porc din noroi și îl tragi și vei vedea că el se afundă și mai tare. Pentru că nu merită și chestia asta, indiferent cât credibilitate i-ai da într-o situație de genul ăsta, nu merită. Tu vrei să îl ajuți și el ajunge victimă și apoi iar vrei să îl ajuți și el iar se transformă în victimă.

Și e un cerc vicios în care tu ești victima întâmplărilor, dar nu îți dai seama pentru că tu vrei să ajuți.

Lidia Fecioru, când nu e bine să fim prea buni cu cei din jur

Nemulțumirea. Întotdeauna cineva va fi nemulțumit, oricât de mult ai încerca tu să ajuți. Știi vorba: dă-i cuiva de pomană toată săptămâna, dar dacă nu îi dai și duminica, s-a dus toată pomana și toată recunoștința.

Pe un om nemulțumit încearcă să îl ocolești. Sunt negativiști. Toți cei ai spune este NU. Și nu poți trăi tot timpul într-o negație.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole