Antena 3 CNN Adevăruri ascunse Lidia Fecioru și Costin Dămăşaru: Cum putem aranja neuronii cu sufletul și să ne antrenăm creierul pentru succes!

Lidia Fecioru și Costin Dămăşaru: Cum putem aranja neuronii cu sufletul și să ne antrenăm creierul pentru succes!

Maria Coman
3 minute de citit Publicat la 13:45 01 Feb 2021 Modificat la 13:45 01 Feb 2021

În primii 5-7 ani se formează rețelele neuronale, copilul își dezvoltă prin mimetism anumite strategii de a reacționa contextului. Nu întotdeauna acești ani sunt un teren fertil pentru o creștere benefică. Vedem acum un fenomen dramatic - copii care se nasc absolut funcționali dezvoltă tulburări din spectrul autist deorece stau foarte mult pe device-uri care produc schimbări la nivel neuronal, se închid în lumea lor. Nu mai stau cu alți copii, nu mai învață să comunice – verbal și nonverbal.

"Stăm în propria cușcă mentală, după anumite evenimente traumatice"

Teoria pe care am dezvoltat-o am numit-o teoria Gardianului, explică psihologul Costin Dămăşaru:
„Stăm în propria cușcă mentală, după anumite evenimente traumatice. La început, creierul a făcut tot ce i-a stat în putință să supraviețuiască, să gestioneze resursele mantale pe care le avea la dispoziție. Însă ulterior, după ce a trecut evenimentul traumatic, gardianu respectiv îl ține în celula pe posesor și nu îi mai dă voie să iasă afară.”

În astfel de cazuri trebuie negociat cu gardianul respectiv astfel încât copilul sau adultul să iasă din cușca mentală – din depresie, din singurătate - și să se bucure pe deplin de viață.

Cât de mult ne poate afecta viața o idee strâmbă infiltrată în creier, povestește Costin Dămăşaru chiar din propria experiență.
După apariția unui banal țiuit în urechi, a mers la medic, numai că nimeni nu dădea de cauza problemei. A dezvoltat apoi alte afecșiuni, a ajuns la nu mai puțin de 65 de terapeuți, iar unul dintre ei i-a spus chiar - ai cancer, o să mori în 3 săptămâni!

„M-am speriat foarte tare și datorită fricii foarte puternice mi s-a contractat musculatura spatelui și n-am putut să merg 4 ani de zile cu piciorul drept. A fost o psihosomatizare foarte puternică din cauza fricii.”

Căutând răspunsuri, a ajuns la tot felul de terapeuți, dintre care doar 3 au fost OK. Psihiatrul i-a dat o pungă de pastile...
„Mă bucur că nu le-am luat atunci pentru că acum cel mai probabil eram paznic la vreo școală pe undeva...”, povestește Costin Dămăşaru.
A învățat și să mediteze în piramida din Egipt de la o vindecătoar australiană, dar nu i-a ajutat decât pentru a-și mări experiența la capitolul așa nu.

Se poate realiza o hartă a creierului pentru a detecta zonele disfuncționale

Vindecare a venit după ce ajuns în SUA, la MIT, unde a avut parte de o scanare a creierului care a putut evidenția în 3D disfuncțiile neuronale. Practic, o hartă a creierului în care se evidențiază cum comunică între ele cele mai importante regiuni ale creierului și cât de active sunt anumite arii cerebrale. Țiuitul din ureche - tinitus, deși evidențiat ca o descărcare energetică mult mai amplă pe harta creierului, nu semnaliza o disfuncție fizică efectivă ci o somatizare!

Drumul vindecării a fost și drumul propriei deveniri personale și profesionale, Costin Dămăşaru devenind psiholog inclusiv cu specializări în SUA la Institutul de unde i-a venit salvarea. Acum are propriul cabinet unde mapează și modelează creiere cu ajutorul unei tehnologii similare celei americane. Aceasta permite deblocarea unor circuite neuronale prin comenzi mentale în corelare cu tehnologia computerizată, fiind vorba de o terapie bazată pe neuroplasticitate.

A început în 2019 cu sportivi de top, a continuat apoi – la cererea unui prieten cu un copil cu probleme din spectrul autist, ajungând acum la peste 70 de cazuri rezolvate cu succes. Secretul în a recupera copiii stă în părinți. De cele mai multe ori, un copil din spectru are mult mai mulți neuroni decât un copil funcțional. "Sunt niște supereroi pe care îi învățăm să își folosească superputerea ascunsă", explică psihologul, precizând că întotdeauna este vorba de un efort colectiv care include și familia: secretul în a recupera copiii stă în părinți!

 


 

Citește mai multe din Adevăruri ascunse
» Citește mai multe din Adevăruri ascunse
TOP articole