Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cel mai important lider religios al Bisericii Anglicane, și-a anunțat demisia din funcție ca urmare a felului în care a gestionat cazul abuzatorului de copii John Smyth, relatează CNN.
„După ce am cerut permisiunea binevoitoare a Majestății Sale Regele, am decis să demisionez din poziția de Arhiepiscop de Canterbury”, a transmis Welby într-un comunicat, marți.
Oficialul religios se afla în fața unei puternice campanii de presiune de mai multe zile, după o evaluare independentă a cazului John Smyth. Smyth, un avocat al Bisericii, a comis o serie de abuzuri revoltătoare împotriva unor copii și este considerat „cel mai mare abuzator în serie” care a avut vreodată legătură cu Biserica Angliei.
Raportul incriminator, cerut de Biserică și făcut public pe 7 noiembrie, a arătat că a existat „o atitudine constantă de ignorare” a acțiunilor lui Smyth și că Biserica „a mușamalizat infracțiuni grave”, comise de acesta.
În mesajul de demisie al lui Welby, el a spus că evaluarea „a expus o îndelung menținută conspirație a tăcerii despre abuzurile atroce comise de John Smyth”.
„Când am fost informat în 2013 și mi s-a spus că s-a făcut plângere la poliție, am crezut, în mod greșit, că va urma o rezoluție corectă. Este foarte clar că trebuie să îmi asum eu responsabilitatea personală și instituțională pentru lunga și traumatizanta perioadă dintre 2013 și 2024”, a declarat Welby.
Nu este încă clar când oficialul religios își va părăsi funcția oficial.
Cazul Smyth
John Smyth a comis „atacuri spirituale, psihologice, sexuale și fizice traumatizante” împotriva a până la 130 de băieți (copii și tineri). Abuzurile au avut loc de la începutul anilor 1970 și până la moartea acestuia în 2018, conform raportului.
El a fost acuzat inclusiv de abuzuri împotriva membrilor familiei sale și împotriva participanților la taberele de vară creștine pe care le organiza împreună cu colegiile britanice de prestigiu în anii 1970 și 1980.
Din 1984 și până în 2001, când Smyth s-a mutat în Zimbabwe și apoi în Africa de Sud, oficialii Bisericii „știau de abuzuri și au refuzat să acționeze pentru a le preveni”, se mai adaugă în raport. Welby a lucrat la tabere de vară organizate inclusiv cu ajutorul lui Welby. Cei doi aveau o relație cordială și făcea inclusiv schimb vederi de Crăciuni. Welby era un donator recurent al „misiunilor” lui Smyth din Zimbabwe.
Primele informații cu privire la abuzurile lui Smyth au apărut în 2017. După publicarea evaluării independente din această lună, Welby a recunoscut că „nu s-a asigurat” că acuzațiile sunt investigate „energetic” și „fără pauză”, așa cum ar fi trebuit. Welby a devenit arhiepiscop de Canterbury în 2013.
Totuși, evaluatorii spun că „nu e posibil să stabilim cu certitudine dacă Justin Welby cunoștea severitatea abuzurilor care avea loc în Biserică înainte de 2013”.
„Este cel mai probabil că ar fi cunoscut, până la un punct, că John Smyth era o persoană implicată în astfel de abuzuri”, se mai arată în raport.
Episcopul de Newcastle a fost vocea cu cea mai mare greutate din Biserica Anglicană care a cerut demisia lui Welby.